Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron
Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)
Dopiero co pisałam o rozgrzewającej mocy herbat, kiedy to pogoda postanowiła spłatać figla i uraczyć nas wspaniałym słońcem i wysoką jak na tę porę roku temperaturą. Jest to więc idealny moment, aby wrócić jeszcze do herbat świeżych i lekkich, a do nich zdecydowanie zalicza się wyjątkowa zielona herbata kokeicha.
Dlaczego Kokeicha to herbata wyjątkowa?
Jej proces produkcji jest nie podobny do żadnej innej herbaty. Pochodzi ona z Japonii oczywiście, uściślając z prefektury Shizuoka, a proces produkcji wygląda następująco.
Po zbiorze, liście gotowane są na parze do momentu w którym zaczną się rozpadać. Łodygi i żyły liści są usuwane, a pozostała część zostaje zmiażdżona na drobny proszek. Następnym etapem jest dodanie do proszku wody oraz pasty ryżowej.
To jednak jeszcze nie koniec, masa która powstała zostanie przepuszczona przez maszynkę z małymi otworami z których to wychodzą gotowe do zaparzenia liski herbaty Kokeicha.
Dzięki temu unikalnemu procesowi, kokeicha zyskuje niepowtarzalny świeży i lekki smak. Jeśli chodzi o aromat, to moje najbliższe skojarzenie, to świeżo skoszona trawa taka jeszcze wilgotna.

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha?
To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody o temperaturze 96 stopni C. Wydawało by się, że jak na zieloną herbatę to za wysoka, jednak kiedy już zaparzymy Kokeiche jej smak upewni nas, że temperatura była jak najbardziej właściwa.
Kulinarne zastosowanie herbaty
Listki herbaty Kokeicha mogą mieć jeszcze jedno zastosowanie – kulinarne. Poleca się dodawać je do lodów, jogurtów, wypieków, oraz co bardzo ciekawe owoców morza. Ja co prawda kulinarnego zastosowania jeszcze nie sprawdzałam, ale po zdegustowaniu herbaty, nie mogę się doczekać kiedy to uczynię.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?
Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]
sie
Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą
Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]
lip
Herbata Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn parzenie
Wiosną wszyscy herbaciarze oczekują na pierwsze herbaty z Darjeeling. Jednak jak już wspominałam, herabata darjeeling[...]
kwi
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]
gru
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz