ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Okres wiosenny to czas, gdy w naszych kuchniach rolę najważniejszej przyprawy przejmuje chrzan. Jego charakterystyczny smak, pikantność i korzenny aromat, uzupełnia wiele potraw, stając się jednym z symboli świąt wielkanocnych. Japońskim odpowiednikiem chrzanu jest wasabi japońska, rozpowszechniona na świecie dzięki globalnemu zainteresowaniu kuchnią japońską, w szczególności sushi. Słynąca ze swojej pikantności roślina pełni w niej rolę przyprawy, ale również środka antybakteryjnego w przypadku potraw z surowych ryb. Ogromne zapotrzebowanie na wasabi w połączeniu ze stosunkowo małą produkcją sprawia, że sproszkowaną wasabi japońską często miesza się z chrzanem i gorczycą. Połączenie kawy i wasabi nie jest powszechnym na świecie przepisem. Ze względu na zaskakujące połączenie zawsze będzie pełniło rolę ciekawostki, przyciągającej nietypowym zestawieniem smaków.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Przepis na kawę z wasabi:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
  • 1⁄2 szklanki intensywnie zaparzonej kawy

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą mleczko skondensowane i wasabi, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Przelej masę do szklanki i delikatnie uzupełnij kawą uważając, żeby nie zaburzyć warstw. Przed wypiciem dokładnie zamieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kolory palenia kawy. Kolorymetr

Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]

Andrzejkowe Wróżby Herbaciane

Do wróżenia z fusów potrzebujemy zaparzoną herbatę… z fusami. Bierzemy filiżankę uszkiem, bo właśnie to[...]

Yerba Mate Selecta Miętowa, czyli Czajnikowy na WUD Silesia 2013

Tegorocznym tematem World Usability Day było zdrowie, dlatego pojawiliśmy się na WUD Silesia z Yerba[...]

Kofeina a teina – czy się różnią? Sprawdź, jak działa kofeina z herbaty

Kofeina a teina – czym się różnią i jak działają? Czym różni się kofeina od[...]

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Jak odkamienić czajnik?

Do naszego zakamienionego czajnika wsypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalewamy 500 ml wody. Następnie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.