ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Okres wiosenny to czas, gdy w naszych kuchniach rolę najważniejszej przyprawy przejmuje chrzan. Jego charakterystyczny smak, pikantność i korzenny aromat, uzupełnia wiele potraw, stając się jednym z symboli świąt wielkanocnych. Japońskim odpowiednikiem chrzanu jest wasabi japońska, rozpowszechniona na świecie dzięki globalnemu zainteresowaniu kuchnią japońską, w szczególności sushi. Słynąca ze swojej pikantności roślina pełni w niej rolę przyprawy, ale również środka antybakteryjnego w przypadku potraw z surowych ryb. Ogromne zapotrzebowanie na wasabi w połączeniu ze stosunkowo małą produkcją sprawia, że sproszkowaną wasabi japońską często miesza się z chrzanem i gorczycą. Połączenie kawy i wasabi nie jest powszechnym na świecie przepisem. Ze względu na zaskakujące połączenie zawsze będzie pełniło rolę ciekawostki, przyciągającej nietypowym zestawieniem smaków.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Przepis na kawę z wasabi:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego wasabi
  • 1⁄2 szklanki intensywnie zaparzonej kawy

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą mleczko skondensowane i wasabi, aby uzyskać jednolitą i gładką masę. Przelej masę do szklanki i delikatnie uzupełnij kawą uważając, żeby nie zaburzyć warstw. Przed wypiciem dokładnie zamieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty

Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie

Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]

Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie

Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]

1 Comments

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Co ma wpływ na smak kawy? Porady

Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się,[...]

Co dalej z herbatą? Indie, Chiny, Sri Lanka, Japonia

Czy powinniśmy się bać, że herbaty nam zabraknie? Myślę, że nie. Mamy jej spore zapasy,[...]

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.