Wracając z wakacji chcemy jak najdłużej cieszyć się żywymi wspomnieniami i pamięcią o miłych doznaniach, których doświadczyliśmy w odwiedzonym miejscu. Oprócz wielu zdjęć i pamiątek, często kupujemy również lokalne specjały, które mają przedłużyć przyjemne odczucia z urlopu. Odległe podróże do krajów znajdujących się w sąsiedztwie równika mogą kusić odwiedzeniem plantacji kawowca i zakupem paczki kawy do domu. Wszyscy wiemy, że kawa ma być świeża i powinna pochodzić z jednego regionu. Gdzie zatem napić się najlepszej kawy czy kupić najlepsze ziarno, jak nie w krajach, które jej uprawę kultywują od setek lat? Odpowiedź nie jest jednoznaczna i właśnie w celu rozwinięcia tematu powstał niniejszy tekst. Na samym początku, musimy zwrócić uwagę na to, że wiele z krajów, o których tu mowa, to kraje biedne.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Słaba jakość kawy w miejscach turystycznych
Właściciele plantacji żyją tylko z ich uprawy i są bardzo zależni od sytuacji na rynku kawy oraz od kapryśnych warunków naturalnych. Jeśli więc wybieramy się na plantację, warto docenić wysiłek plantatorów i wesprzeć ich, kupując kawę. Taka paczka kawy będzie również miłą pamiątką z wyprawy lub ciekawym prezentem dla bliskich. Należy natomiast uważać na miejsca komercyjne, słynące na cały świat plantacje czy ciekawostki kawowe np. kawa kopi luwak. Te bardzo często nastawiają się wyłącznie na zarabianie pieniędzy, w zamian serwując podłą jakość kawy. Pomimo argumentu potrzeby wsparcia lokalnych plantacji, nie sposób pominąć aspektu jakości sprzedawanej kawy. Poniższe argumenty są dużym uproszczeniem problemu i nie należy traktować ich zero-jedynkowo. Popularne turystycznie szlaki kawowe najczęściej nie serwują odpowiedniej jakości swojego surowca, a może nawet nie chcą tego robić. Turysta jawi się jako klient łatwy i rządny atrakcji na wakacjach, taki, któremu można sprzedać wszystko bez względu na jakość. Ponieważ najczęściej nie wraca w to samo miejsce, nie trzeba się martwić o reklamacje lub ponowny zakup.

Wypalanie kawy niższym kosztem
Taka kawa nie musi smakować, wystarczy by była lokalna. Zdarza się zatem, że wielu nieświadomych turystów wydaje zdecydowanie zbyt duże pieniądze za produkt przeciętnej jakości. Produkcja kawy wymaga jej wypalenia – ma to decydujący wpływ na efekt osiągnięty w filiżance gotowego naparu. Wypalanie kawy powinno odbyć się w stabilnych warunkach, przy użyciu zaawansowanego technologicznie sprzętu i nie da się go odtworzyć prostszymi środkami. Ponieważ trudniej jest sprzedać turyście zielone ziarno, którego w takiej formie nie będzie w stanie użyć, często dla osiągnięcia celów marketingowych wypala się je nieprzystosowanym sprzętem, przypalając ziarno. Nawet najlepsza kawa wypalona w taki sposób będzie smakowała co najwyżej przeciętnie. Jak widać, decyzję o kupnie kawy każdy powinien podjąć sam.

Gdzie najlepiej kupować kawę wysokiej jakości?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go stać, a naciąganiem turystów i skupieniu wyłącznie na pieniądzach. O ile w pierwszym przypadku wydaje mi się zasadnym wsparcie takiego producenta, mimo gorszej jakości, to w drugim należy zdecydowanie potępić i przestrzec przed żerowaniem na niskiej świadomości konsumentów. Jeśli naszym celem jest smak i najwyższa jakość, lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie kawy z interesującego nas regionu, wypalonej przez profesjonalne palarnie w miejscu, gdzie żyjemy na co dzień.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Herbata Earl Grey, parzenie, właściwości, historia, działanie, bergamotka
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]
wrz
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie
Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]
gru
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź
Ile jest rodzajów herbaty?
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]
sie
Czy herbata z mlekiem jest zdrowa? Jaką herbatę najlepiej pić z mlekiem?
Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów),[...]
kwi
Herbata oolong właściwości, odchudzanie, opinie
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]
sty