ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wracając z wakacji chcemy jak najdłużej cieszyć się żywymi wspomnieniami i pamięcią o miłych doznaniach, których doświadczyliśmy w odwiedzonym miejscu. Oprócz wielu zdjęć i pamiątek, często kupujemy również lokalne specjały, które mają przedłużyć przyjemne odczucia z urlopu. Odległe podróże do krajów znajdujących się w sąsiedztwie równika mogą kusić odwiedzeniem plantacji kawowca i zakupem paczki kawy do domu. Wszyscy wiemy, że kawa ma być świeża i powinna pochodzić z jednego regionu. Gdzie zatem napić się najlepszej kawy czy kupić najlepsze ziarno, jak nie w krajach, które jej uprawę kultywują od setek lat? Odpowiedź nie jest jednoznaczna i właśnie w celu rozwinięcia tematu powstał niniejszy tekst. Na samym początku, musimy zwrócić uwagę na to, że wiele z krajów, o których tu mowa, to kraje biedne.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Słaba jakość kawy w miejscach turystycznych

Właściciele plantacji żyją tylko z ich uprawy i są bardzo zależni od sytuacji na rynku kawy oraz od kapryśnych warunków naturalnych. Jeśli więc wybieramy się na plantację, warto docenić wysiłek plantatorów i wesprzeć ich, kupując kawę. Taka paczka kawy będzie również miłą pamiątką z wyprawy lub ciekawym prezentem dla bliskich. Należy natomiast uważać na miejsca komercyjne, słynące na cały świat plantacje czy ciekawostki kawowe np. kawa kopi luwak. Te bardzo często nastawiają się wyłącznie na zarabianie pieniędzy, w zamian serwując podłą jakość kawy. Pomimo argumentu potrzeby wsparcia lokalnych plantacji, nie sposób pominąć aspektu jakości sprzedawanej kawy. Poniższe argumenty są dużym uproszczeniem problemu i nie należy traktować ich zero-jedynkowo. Popularne turystycznie szlaki kawowe najczęściej nie serwują odpowiedniej jakości swojego surowca, a może nawet nie chcą tego robić. Turysta jawi się jako klient łatwy i rządny atrakcji na wakacjach, taki, któremu można sprzedać wszystko bez względu na jakość. Ponieważ najczęściej nie wraca w to samo miejsce, nie trzeba się martwić o reklamacje lub ponowny zakup.

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Wypalanie kawy niższym kosztem

Taka kawa nie musi smakować, wystarczy by była lokalna. Zdarza się zatem, że wielu nieświadomych turystów wydaje zdecydowanie zbyt duże pieniądze za produkt przeciętnej jakości. Produkcja kawy wymaga jej wypalenia – ma to decydujący wpływ na efekt osiągnięty w filiżance gotowego naparu. Wypalanie kawy powinno odbyć się w stabilnych warunkach, przy użyciu zaawansowanego technologicznie sprzętu i nie da się go odtworzyć prostszymi środkami. Ponieważ trudniej jest sprzedać turyście zielone ziarno, którego w takiej formie nie będzie w stanie użyć, często dla osiągnięcia celów marketingowych wypala się je nieprzystosowanym sprzętem, przypalając ziarno. Nawet najlepsza kawa wypalona w taki sposób będzie smakowała co najwyżej przeciętnie. Jak widać, decyzję o kupnie kawy każdy powinien podjąć sam.

Kawa w ziarnach
Kawa w ziarnach

Gdzie najlepiej kupować kawę wysokiej jakości?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go stać, a naciąganiem turystów i skupieniu wyłącznie na pieniądzach. O ile w pierwszym przypadku wydaje mi się zasadnym wsparcie takiego producenta, mimo gorszej jakości, to w drugim należy zdecydowanie potępić i przestrzec przed żerowaniem na niskiej świadomości konsumentów. Jeśli naszym celem jest smak i najwyższa jakość, lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie kawy z interesującego nas regionu, wypalonej przez profesjonalne palarnie w miejscu, gdzie żyjemy na co dzień.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Jak zrobić własny blend z herbaty? Historia i technika mieszania herbat

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie różnych rodzajów herbat lub herbat z dodatkami, to praktyka znana od[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha

Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]

1 Comments

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

Jak czyścić fajkę wodną, shishę. Poradnik

Konsekwencje długiego nie mycia fajki są dość nieprzyjemne: elementy podobno nierdzewne potrafią zardzewieć i/lub się[...]

Yerba mate cedron

Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.