Poszukując wysokiej jakości kawy, prędzej czy później natrafimy na termin Trzecia fala. Samo zjawisko opisuje zmianę trendów kawowych w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni ostatnich 200 lat. Pomimo tego, że w innych krajach ten proces nie zawsze przebiegał w tym samym czasie czy formie, warto się z nim zaznajomić, gdyż obecnie Trzecia fala stała się określeniem podobnych tendencji na całym świecie. Aby wyjaśnić jego znaczenie musimy, najpierw zrozumieć czym były dwa poprzednie etapy.
O co chodzi z pierwszą, drugą i trzecią falą?
Przyjrzyjmy się zatem Pierwszej fali, określa ona czas rozwoju wielkich marek kawowych oraz szerzoną przez nie wizję łatwej dostępności do świeżej kawy. Jest to czas krytyki dla nadmiernego skupienia się na jakości oraz smaku, a wywyższenia idei produktu masowego. To właśnie wtedy rodzą się pierwsze pomysły na próżniowe opakowania, a także kawa rozpuszczalna. Kawa miała być szybko dostępna dla wszystkich klas społecznych i łatwa w przygotowaniu. Zeszła z piedestału produktu luksusowego, stając się codzienną używką na którą stać każdego. Odbyło się to oczywiście kosztem jakości i świadomości pochodzenia ziarna.
Druga fala to czas pierwszych prób zerwania z produktem masowym i poszukiwania kawy lepszej jakości. Był to początek powrotu do kaw wypalanych rzemieślniczo oraz etap dynamicznego rozwoju kawiarni sieciowych. Po okresie kiedy kawa weszła do domów, pojawia się nowa tendencja, kiedy to ludzie zaczęli wychodzić z domu dla kawy. Kawiarnie stały miejscem odpoczynku, spotkań biznesowych, budowały poczucie prestiżu i relacje społeczne. Ten etap znacząco przyczynił się do wzrostu świadomości konsumentów. Dynamiczny rozwój biznesowy branży kawiarnianej, szybko doprowadził do obniżenia jakości serwowanej kawy. Wykorzystanie wizerunku rzemieślniczego podejścia do tematu, wciąż było wyłącznie wydmuszką i ślizganiem się po okładce.

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono jej status produktu ekskluzywnego. Jest to czas ogromnego skoku jakościowego na wszystkich płaszczyznach z nią związanych. Kawa zaczęła być traktowana, w podobny sposób jak wysokiej klasy wino, skutkiem czego pojawił się nurt speciality oraz potrzeba świadomości pochodzenia kawy – koniecznie z jednej plantacji. Przestała być ona jedynie źródłem pobudzenia, doceniono możliwość analizowania jej smaku. Powstało wiele małych rzemieślniczych palarni, a roaster zyskał rolę artysty w swoim fachu. W kawiarniach priorytetem stała się kawa bez dodatków, pojawiły się również alternatywne metody parzenia. W Polsce Trzecia fala pojawiała się około roku 2008-2010, kiedy to zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie w tym stylu, jednak prawdziwy wzrost popularności tego trendu obserwujemy obecnie.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (palarniakafar.pl), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsze przepisy na herbatę na upał
Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]
cze
Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje
Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]
cze
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Zielona herbata a cukrzyca
Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]
lip
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę – przewodnik
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę – przewodnik Yerba Mate na zimno (Terere) Terere to klasyczny[...]
kwi
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis