Poszukując wysokiej jakości kawy, prędzej czy później natrafimy na termin Trzecia fala. Samo zjawisko opisuje zmianę trendów kawowych w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni ostatnich 200 lat. Pomimo tego, że w innych krajach ten proces nie zawsze przebiegał w tym samym czasie czy formie, warto się z nim zaznajomić, gdyż obecnie Trzecia fala stała się określeniem podobnych tendencji na całym świecie. Aby wyjaśnić jego znaczenie musimy, najpierw zrozumieć czym były dwa poprzednie etapy.
O co chodzi z pierwszą, drugą i trzecią falą?
Przyjrzyjmy się zatem Pierwszej fali, określa ona czas rozwoju wielkich marek kawowych oraz szerzoną przez nie wizję łatwej dostępności do świeżej kawy. Jest to czas krytyki dla nadmiernego skupienia się na jakości oraz smaku, a wywyższenia idei produktu masowego. To właśnie wtedy rodzą się pierwsze pomysły na próżniowe opakowania, a także kawa rozpuszczalna. Kawa miała być szybko dostępna dla wszystkich klas społecznych i łatwa w przygotowaniu. Zeszła z piedestału produktu luksusowego, stając się codzienną używką na którą stać każdego. Odbyło się to oczywiście kosztem jakości i świadomości pochodzenia ziarna.
Druga fala to czas pierwszych prób zerwania z produktem masowym i poszukiwania kawy lepszej jakości. Był to początek powrotu do kaw wypalanych rzemieślniczo oraz etap dynamicznego rozwoju kawiarni sieciowych. Po okresie kiedy kawa weszła do domów, pojawia się nowa tendencja, kiedy to ludzie zaczęli wychodzić z domu dla kawy. Kawiarnie stały miejscem odpoczynku, spotkań biznesowych, budowały poczucie prestiżu i relacje społeczne. Ten etap znacząco przyczynił się do wzrostu świadomości konsumentów. Dynamiczny rozwój biznesowy branży kawiarnianej, szybko doprowadził do obniżenia jakości serwowanej kawy. Wykorzystanie wizerunku rzemieślniczego podejścia do tematu, wciąż było wyłącznie wydmuszką i ślizganiem się po okładce.

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono jej status produktu ekskluzywnego. Jest to czas ogromnego skoku jakościowego na wszystkich płaszczyznach z nią związanych. Kawa zaczęła być traktowana, w podobny sposób jak wysokiej klasy wino, skutkiem czego pojawił się nurt speciality oraz potrzeba świadomości pochodzenia kawy – koniecznie z jednej plantacji. Przestała być ona jedynie źródłem pobudzenia, doceniono możliwość analizowania jej smaku. Powstało wiele małych rzemieślniczych palarni, a roaster zyskał rolę artysty w swoim fachu. W kawiarniach priorytetem stała się kawa bez dodatków, pojawiły się również alternatywne metody parzenia. W Polsce Trzecia fala pojawiała się około roku 2008-2010, kiedy to zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie w tym stylu, jednak prawdziwy wzrost popularności tego trendu obserwujemy obecnie.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (palarniakafar.pl), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ajurwedyjska, jaką wybrać? Test dosha
Ajurweda to Tradycyjna Medycyna Indyjska licząca sobie już przeszło trzydzieści wieków. Sama nazwa oznacza wiedzę[...]
lip
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]
wrz
Działanie kofeiny. Co dzieje się po minucie od wypicia herbaty?
Jak kofeina działa na nasze ciało? Po wypiciu napoju z kofeiną jest ona niemalże całkowicie[...]
maj
Herbaciarnia Sowa Ząbki
Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar
Herbata z lipy. Kwiat lipy: właściwości, działanie, jak parzyć?
Napar z kwiatu lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, doskonale nadaje się jako pomoc w leczeniu[...]
sie
Yerba mate a kawa
Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]
cze