ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.

Jak usunąć pleśń z tykwy?

  1. Usunąć z tykwy resztki suszu i pleśni, użyć łyżeczki i wybrać dokładnie ile się da.
  2. Wypełnić naczynie ciepłą wodą i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.
  3. Powtórzyć wydrapywanie za pomocą łyżeczki. Powinno to przypominać wydrapywanie miąższu w czasie zwykłego curado.
  4. Użyć szczotki lub wyciora do mycia naczyń, (w zależności od rozmiaru tykwy i szerokości wlotu) oraz szarego mydła i ciepłej wody do dokładnego wyszorowania wnętrza naczynia. Zamiast mydła można użyć dowolnego płynu do mycia naczyń, który nie ma intensywnego zapachu.
  5. Dokładne szorowanie szczotką i mydłem powtórzyć kilkukrotnie. Po czym tykwę dokładnie wypłukać.
  6. Tykwę zdezynfekować dla pozbycia się zarodników pleśni ukrytych wewnątrz ścianek. Wybrać jedną z trzech poniższych metod dezynfekcji.
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
  • Tykwę wypełnić alkoholem (najlepiej wódką), pozostawić na godzinę po czym wylać alkohol i naczynie dokładnie wypłukać (patrz curado brazylijskie).
  • Wlać do tykwy nieco spirytusu, opłukać ją nim i wylawszy podpalić naczynie, zadbać by ogień opalił wszystkie ścianki. Płomień zgasić odstawiając naczynie do góry nogami.
  • Dokładnie opłukać.
  • Wsypać do tykwy dwie łyżki soli i zalać do pełna ciepłą wodą. Sól rozmieszać, pozostawić na 12 godzin. Naczynie dokładnie opłukać (patrz curado solą).

Niestety curado spleśniałej tykwy zakłada użycie mydła, czyli zrobienie czegoś, czego robić nie wolno. Jest to jednak lepsze niż wyrzucenie naczynia. Co do dezynfekcji, trzeba się liczyć z tym, że wypalanie i namaczanie alkoholem może doprowadzić do powstania długo utrzymującego się aromatu w naczyniu. Należy samemu rozważyć jak bardzo spleśniała jest tykwa i która metoda będzie najlepsza.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Fotografia główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]

3 Comments

Herbaciarnia Czajnik Gliwice

Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4

Najlepsza herbata zielona aromatyzowana

Herbat zielonych z różnymi dodatkami jest na rynku mnóstwo. Jak z tego ogromnego wyboru wybrać[...]

Wymowa chińskich nazw herbat. Jak poprawnie wymawiać?

Poprawna wymowa nazw chińskiej herbaty może być bardzo trudna. Jeżeli chcecie nauczyć się podstaw chińskiej[...]

Yerba mate tostada

Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong

Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.