Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.
Jak usunąć pleśń z tykwy?
- Usunąć z tykwy resztki suszu i pleśni, użyć łyżeczki i wybrać dokładnie ile się da.
- Wypełnić naczynie ciepłą wodą i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.
- Powtórzyć wydrapywanie za pomocą łyżeczki. Powinno to przypominać wydrapywanie miąższu w czasie zwykłego curado.
- Użyć szczotki lub wyciora do mycia naczyń, (w zależności od rozmiaru tykwy i szerokości wlotu) oraz szarego mydła i ciepłej wody do dokładnego wyszorowania wnętrza naczynia. Zamiast mydła można użyć dowolnego płynu do mycia naczyń, który nie ma intensywnego zapachu.
- Dokładne szorowanie szczotką i mydłem powtórzyć kilkukrotnie. Po czym tykwę dokładnie wypłukać.
- Tykwę zdezynfekować dla pozbycia się zarodników pleśni ukrytych wewnątrz ścianek. Wybrać jedną z trzech poniższych metod dezynfekcji.

- Tykwę wypełnić alkoholem (najlepiej wódką), pozostawić na godzinę po czym wylać alkohol i naczynie dokładnie wypłukać (patrz curado brazylijskie).
- Wlać do tykwy nieco spirytusu, opłukać ją nim i wylawszy podpalić naczynie, zadbać by ogień opalił wszystkie ścianki. Płomień zgasić odstawiając naczynie do góry nogami.
- Dokładnie opłukać.
- Wsypać do tykwy dwie łyżki soli i zalać do pełna ciepłą wodą. Sól rozmieszać, pozostawić na 12 godzin. Naczynie dokładnie opłukać (patrz curado solą).
Niestety curado spleśniałej tykwy zakłada użycie mydła, czyli zrobienie czegoś, czego robić nie wolno. Jest to jednak lepsze niż wyrzucenie naczynia. Co do dezynfekcji, trzeba się liczyć z tym, że wypalanie i namaczanie alkoholem może doprowadzić do powstania długo utrzymującego się aromatu w naczyniu. Należy samemu rozważyć jak bardzo spleśniała jest tykwa i która metoda będzie najlepsza.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
Sok brzozowy – właściwości, pozyskiwanie, jak parzyć herbatę
Sok brzozowy – właściwości, pozyskiwanie i jak parzyć herbatę Sok brzozowy to naturalny, wiosenny napój[...]
kwi
Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem, z Żurawiną test, opinie, z przymrużeniem oka
Przetestowaliśmy herbatę: Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem oraz Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Żurawiną.
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei
Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]
sty