Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest potocznie. W składzie naparów owocowych znajdziemy oczywiście owoce, suszone, liofilizowane oraz kandyzowane. Bywają tam także różne zioła, jak mięta dla orzeźwienia, czy krokosz barwierski dla koloru naparu. Bywa w składzie naparu owocowego także hibiskus. Nie można o nim zapomnieć, ponieważ on sam nie daje o sobie łatwo zapominać. Niektóre mieszanki owocowe z jakimi się spotkamy na rynku bywają komponowane głównie na bazie kwiatu hibiskusa. Zapewnia on intensywny kolor i intensywny smak. To dzięki jego dodatkowi herbatki owocowe są kwaśne.
- Parzenie naparów owocowych nie powinno nastręczać nikomu trudności. Jednym z powodów, dla których herbatki takie są często wybierane jest to, że nie są wymagające.
- Na dobrą sprawę nie ma problemu z temperaturą, wody ponieważ używać należy wrzątku. Nie ma także aż tak ścisłych zasad parzenia, ponieważ napar taki nie zrobi się gorzki ani cierpki jak herbata.
- Nie do końca jednak jest tak, że możemy ignorować zalecenia producenta oraz wytyczne dotyczące parzenia.

Czy można zepsuć napar owocowy? Cold brew, czyli zimne parzenie jako pomysł na ciepłe dni
Może rzeczywiście niełatwo zepsuć napar owocowy, lecz zwróćmy uwagę na to, że jest to mieszanka różnych składników, każdy z nich zaś jest potrzebny i każdy ma oddać coś do naparu tak, by razem stworzyć konkretne połączenie aromatów i smaków tak, jak wymyślił tę kompozycję jej autor. Herbatkę taką zaprojektowano, by była najsmaczniejsza przy konkretnych parametrach parzenia, czyli przy konkretnym czasie parzenia i odpowiedniej ilości suszu. Lekceważąc zalecenia na opakowaniu możemy pozbawić się wielu ciekawych doznań. Jeśli będziemy parzyć zbyt długo może się okazać, że na przykład hibiskus, jeśli jest w naparze, zrobi się zbyt kwaśny, lub mięta zdominuje inne smaki. Jeśli odwrotnie, będziemy parzyć zbyt krótko napar będzie wodnisty i poczujemy w nim jedynie te składniki które parzą się najszybciej.
Odpowiedzią na pytanie jak parzyć napary owocowe będzie mało konkretne: tak, jak różny bywa ich skład. Parzymy więc tak jak zalecił producent. Najczęściej jest to wrzątek w czasie 5-10 minut z dozą około 3 gramów na filiżankę.
Często traktujemy mieszanki owocowe nieco po macoszemu uznając, że skoro nie są herbatami to nie trzeba im poświęcać uwagi przy parzeniu. Dajmy im szansę i dajmy szansę ich producentowi, aby zaprezentował nam to co miał na myśli komponując konkretne połączenie.

Na koniec ciekawostka. Poza tym, że herbatki owocowe można parzyć też zimną wodą czyli metodą cold brew, można nimi również aromatyzować herbaty i yerba mate dodając zwyczajnie ulubionej mieszanki owocowej do zielonej, lub czarnej herbaty tworząc swoją własną herbatę aromatyzowaną. Ciekawym rozwiązaniem dla miłośników yerba mate jest także pomysł, by pić napary owocowe jak mate, przez bombillę. Można użyć tej techniki dzięki temu, że trudno je przeparzyć. Jest to także dobry pomysł na „yerba mate” dla dzieci.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii
Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]
lip
Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?
Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]
kwi
Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?
Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]
sie
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha
Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]
lip
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Podróż do Chin. Jak produkuje się herbatę? Jak żyją Chińczycy?
Jak produkuję się herbatę w prowincji Yunnan (Chiny)? Czy ludzie zajmujący się herbatą codziennie piją[...]
maj
Herbata owocowa na wiosnę
Herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów[...]
mar