Herbata owocowa to właściwie napar. Nie ma tam herbaty więc i słowo to używane jest potocznie. W składzie naparów owocowych znajdziemy oczywiście owoce, suszone, liofilizowane oraz kandyzowane. Bywają tam także różne zioła, jak mięta dla orzeźwienia, czy krokosz barwierski dla koloru naparu. Bywa w składzie naparu owocowego także hibiskus. Nie można o nim zapomnieć, ponieważ on sam nie daje o sobie łatwo zapominać. Niektóre mieszanki owocowe z jakimi się spotkamy na rynku bywają komponowane głównie na bazie kwiatu hibiskusa. Zapewnia on intensywny kolor i intensywny smak. To dzięki jego dodatkowi herbatki owocowe są kwaśne.
- Parzenie naparów owocowych nie powinno nastręczać nikomu trudności. Jednym z powodów, dla których herbatki takie są często wybierane jest to, że nie są wymagające.
- Na dobrą sprawę nie ma problemu z temperaturą, wody ponieważ używać należy wrzątku. Nie ma także aż tak ścisłych zasad parzenia, ponieważ napar taki nie zrobi się gorzki ani cierpki jak herbata.
- Nie do końca jednak jest tak, że możemy ignorować zalecenia producenta oraz wytyczne dotyczące parzenia.

Czy można zepsuć napar owocowy? Cold brew, czyli zimne parzenie jako pomysł na ciepłe dni
Może rzeczywiście niełatwo zepsuć napar owocowy, lecz zwróćmy uwagę na to, że jest to mieszanka różnych składników, każdy z nich zaś jest potrzebny i każdy ma oddać coś do naparu tak, by razem stworzyć konkretne połączenie aromatów i smaków tak, jak wymyślił tę kompozycję jej autor. Herbatkę taką zaprojektowano, by była najsmaczniejsza przy konkretnych parametrach parzenia, czyli przy konkretnym czasie parzenia i odpowiedniej ilości suszu. Lekceważąc zalecenia na opakowaniu możemy pozbawić się wielu ciekawych doznań. Jeśli będziemy parzyć zbyt długo może się okazać, że na przykład hibiskus, jeśli jest w naparze, zrobi się zbyt kwaśny, lub mięta zdominuje inne smaki. Jeśli odwrotnie, będziemy parzyć zbyt krótko napar będzie wodnisty i poczujemy w nim jedynie te składniki które parzą się najszybciej.
Odpowiedzią na pytanie jak parzyć napary owocowe będzie mało konkretne: tak, jak różny bywa ich skład. Parzymy więc tak jak zalecił producent. Najczęściej jest to wrzątek w czasie 5-10 minut z dozą około 3 gramów na filiżankę.
Często traktujemy mieszanki owocowe nieco po macoszemu uznając, że skoro nie są herbatami to nie trzeba im poświęcać uwagi przy parzeniu. Dajmy im szansę i dajmy szansę ich producentowi, aby zaprezentował nam to co miał na myśli komponując konkretne połączenie.

Na koniec ciekawostka. Poza tym, że herbatki owocowe można parzyć też zimną wodą czyli metodą cold brew, można nimi również aromatyzować herbaty i yerba mate dodając zwyczajnie ulubionej mieszanki owocowej do zielonej, lub czarnej herbaty tworząc swoją własną herbatę aromatyzowaną. Ciekawym rozwiązaniem dla miłośników yerba mate jest także pomysł, by pić napary owocowe jak mate, przez bombillę. Można użyć tej techniki dzięki temu, że trudno je przeparzyć. Jest to także dobry pomysł na „yerba mate” dla dzieci.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
Crema na kawie: to znak jakości kawy?
Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]
paź
3 nietypowe herbaty z dziwnych miejsc
Wiele regionów produkujących herbatę słynie z tej jednej, jedynej kojarzącej się z danym miejscem jak[...]
wrz
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]
paź
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?
Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]
maj
Herbata we Francji
Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]
mar