ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata w czasach PRL – historia, marki i sposoby parzenia

Czasy PRL, czyli Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, były okresem licznych niedoborów towarów. System reglamentacji obejmował niemal wszystko – od produktów luksusowych po podstawowe artykuły spożywcze. Herbata w PRL również podlegała ograniczeniom i była produktem trudno dostępnym.

Reglamentacja herbaty i trudności z importem w PRL

Choć herbata pochodziła głównie z krajów komunistycznych, jej import był ograniczony. Kawa była jeszcze trudniej dostępna, ponieważ wymagała zakupu za dewizy, a pochodziła z państw nie należących do bloku wschodniego. Herbata natomiast importowana była z Chin i Indii – krajów przychylnych ZSRR.

Dystrybucja herbaty w PRL

Za import i dystrybucję herbaty odpowiadało centralne przedsiębiorstwo – POSTI (Przedsiębiorstwo Obrotu Spożywczymi Towarami Importowanymi). Produkty te były sygnowane także przez Społem, spółdzielnię spożywców. Alternatywą był zakup herbaty za dolary w sklepach Pewex lub od prywatnych osób, które sprowadzały ją z zagranicy.

Popularne rodzaje herbaty w PRL

W tamtych czasach Polacy mieli do wyboru tylko kilka rodzajów herbat – często niskiej jakości:

  • Herbata Madras – mieszanka herbat z południowych Indii, eksportowana z portu w Madrasie (obecnie Ćennaj).
  • Herbata Popularna – tania i dostępna mieszanka herbat z Chin, szeroko rozpowszechniona w Polsce.
  • Herbata Gruzińska – produkowana w ZSRR, często niskiej jakości; pojawiały się nawet oskarżenia o domieszkę trocin i starych liści.
  • Herbata Yunnan – pochodziła z Chin, jednak jakość była daleka od współczesnych, cenionych herbat typu Dian Hong.
  • Herbata Ulung – tajemnicza mieszanka czarnych herbat z Fujianu, której nazwa przypomina dzisiejsze oolongi, lecz smak zupełnie odbiegał od nich.

Jak parzono herbatę w PRL?

W czasach PRL parzenie herbaty nie miało nic wspólnego z dzisiejszą kulturą herbacianą. Najczęściej stosowano dwa sposoby:

  • Styl samowarowy – zalecany na opakowaniach: przygotowanie mocnego naparu i rozcieńczanie go gorącą wodą.
  • Plujka – najpopularniejsza metoda, polegająca na zalaniu herbaty wrzątkiem w szklance (często w metalowym koszyczku). Słaba jakość herbaty powodowała, że fusy unosiły się na powierzchni i trzeba było je wypluwać podczas picia.

Herbata PRL – dziś jako pamiątka lub ciekawostka

Choć herbaty z PRL nie cieszyły się dobrą opinią smakową, dla wielu mają wartość sentymentalną. Kolekcjonerzy wciąż mogą znaleźć opakowania i resztki dawnych herbat na aukcjach internetowych oraz targach staroci.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Test zaparzaczy do herbaty: zaparzacz jajko, ceramiczny, sitko, klamerka

Do testowania zaparzaczy do herbaty dostępnych na rynku użyjemy jednej miarki hibiskusa. Przetestowaliśmy: papierowe filtry,[...]

Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino

Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei

Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.