Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Kiedy w paczce z herbatą zobaczyłam to zawiniątko, pierwsze z czym mi się skojarzyło, to z ręcznie robione mydełko. Na opakowaniu napis jednak głosił, że to oolong. Prasowany? A tak właśnie, Zhang Ping Shui Xian to herbata prasowana. Zapraszam do degustacji!
Herbata Zhang Ping Shui Xian
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący z Chin, z Zhangping w prowincji Fujian. Wytwarza się ją z krzewów rosnących w górach Wuyi, słynnych ze swoich skalnych herbat. Mój oolong pochodzi ze zbiorów w roku 2017. Zhang Ping Shui Xian jest tradycyjnie prasowany do formy małych cegiełek (lub ciasteczek jeśli ktoś woli). Jest oolongiem niezbyt mocno utlenianym, przez co kolor suszu jest głównie zielony, z domieszką czerwieni i żółci.

Proces produkcji tej herbaty możemy prześledzić w tym reportażu: http://tv.cntv.cn/video/C10391/363c6ba6cf484f6487378ab2ad564e40. Choć jest w języku chińskim, bardzo dobrze pokazuje poszczególne etapy produkcji od zbioru aż do ręcznego prasowania herbaty.
Parzenie herbaty Zhang Ping Shui Xian
Zaleca się użycie 8 gramów herbaty na 500 ml wody. Moja sprasowana cegiełka ważyła 10 g, więc do parzenia w 150 ml czajniczku użyłam około 1/4 kostki. Herbata była starannie zawinięta. Po odwinięciu susz pachniał bardzo słodko i kwiatowo. Skojarzył mi się z letnią łąką i bzami. Lubię takie słoneczno-letnie herbaty. Odłupałam odpowieni kawałek, a resztę zachowałam na kolejne okazje. W ogrzanym naczyniu herbata wzmocniła swój kwiatowy, słodki zapach. Tym razem herbatę obudziłam, czyli przelałam ją gorącą wodą. Mój czajniczek wypełnił się aromatem letniej, świeżo skoszonej łąki.

Parzenia właściwe przeprowadziłam z użyciem wody o temperaturze 95 stopni, w czajniczku 150 ml i wykorzystując około 2,5 grama herbaty. Wykonałam cztery parzenia: 1 minuta, 20 sekund, 50 sekund, a ostatnie bez patrzenia na zegarek. Napar przy wszystkich parzeniach był brudno żółty, klarowny. Na początku pachniał słodkimi kwiatami, bzami i łąką. W kolejnych parzeniach zapach ten bledł nieco, stając się coraz słodszy.

Najbardziej przypało mi do gustu parzenie drugie, bo zupełnie mnie zaskoczyło. Pierwsze, minutowe, zgodnie z przewidywaniami smakowało kwiatowo, słodko. Nieco łąki, nieco róż. Miało też nieco bardziej żywiczny punkt. To właśnie ten ciekawy akcent najbardziej poczułam w drugim parzeniu. Tatarak? Delikatny eukaliptus? Bardzo ciekawe wrażenie, którego się zupełnie nie spodziewałam po tym kwiatowym oolongu. Trzecie parzenie było podobne, jednak już nie tak wyraźiste. Czwarte zaś, wykonane w czasie „na oko”, powróciło do kwiatów.

Po parzeniu liście bardzo ładnie się rozwinęły pokazując piękną ciepłą zieleń i ciemniejsze brzegi, gdzie utlenianie przeszło intensywniej.
Jestem fanką kwiatowych oolongów, bo zawsze miło kojarzą mi się z moimi ulubionymi bzami i letnim deszczem. Zhang Ping Shui Xian, zgodnie z oczekiwaniami był słodki i pełen kwiatów, a dodatkowo pokazał swoje ciekawe i zupełnie niespodziewane oblicze. Nie mogę się doczekać, kolejnej okazji by móc spróbować tej herbaty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Naprawa herbacianej ceramiki za pomocą złota
Każdy z nas na pewno potłukł choć raz jakieś swoje ulubione naczynie do herbaty. Czy[...]
cze
Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020
Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]
lut
3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć
W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]
wrz
Vitax Inspirations Malina & Jeżyna: test, opinie
Smak jest całkowicie denny, płaski i nijaki, jeszcze mniej maliny i jeżyny niż w aromacie.[...]
kwi
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm
GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm Czym jest słynne GABA?[...]
wrz
Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową
Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę[...]
maj
Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate
Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]
wrz