Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Kiedy w paczce z herbatą zobaczyłam to zawiniątko, pierwsze z czym mi się skojarzyło, to z ręcznie robione mydełko. Na opakowaniu napis jednak głosił, że to oolong. Prasowany? A tak właśnie, Zhang Ping Shui Xian to herbata prasowana. Zapraszam do degustacji!
Herbata Zhang Ping Shui Xian
Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący z Chin, z Zhangping w prowincji Fujian. Wytwarza się ją z krzewów rosnących w górach Wuyi, słynnych ze swoich skalnych herbat. Mój oolong pochodzi ze zbiorów w roku 2017. Zhang Ping Shui Xian jest tradycyjnie prasowany do formy małych cegiełek (lub ciasteczek jeśli ktoś woli). Jest oolongiem niezbyt mocno utlenianym, przez co kolor suszu jest głównie zielony, z domieszką czerwieni i żółci.

Proces produkcji tej herbaty możemy prześledzić w tym reportażu: http://tv.cntv.cn/video/C10391/363c6ba6cf484f6487378ab2ad564e40. Choć jest w języku chińskim, bardzo dobrze pokazuje poszczególne etapy produkcji od zbioru aż do ręcznego prasowania herbaty.
Parzenie herbaty Zhang Ping Shui Xian
Zaleca się użycie 8 gramów herbaty na 500 ml wody. Moja sprasowana cegiełka ważyła 10 g, więc do parzenia w 150 ml czajniczku użyłam około 1/4 kostki. Herbata była starannie zawinięta. Po odwinięciu susz pachniał bardzo słodko i kwiatowo. Skojarzył mi się z letnią łąką i bzami. Lubię takie słoneczno-letnie herbaty. Odłupałam odpowieni kawałek, a resztę zachowałam na kolejne okazje. W ogrzanym naczyniu herbata wzmocniła swój kwiatowy, słodki zapach. Tym razem herbatę obudziłam, czyli przelałam ją gorącą wodą. Mój czajniczek wypełnił się aromatem letniej, świeżo skoszonej łąki.

Parzenia właściwe przeprowadziłam z użyciem wody o temperaturze 95 stopni, w czajniczku 150 ml i wykorzystując około 2,5 grama herbaty. Wykonałam cztery parzenia: 1 minuta, 20 sekund, 50 sekund, a ostatnie bez patrzenia na zegarek. Napar przy wszystkich parzeniach był brudno żółty, klarowny. Na początku pachniał słodkimi kwiatami, bzami i łąką. W kolejnych parzeniach zapach ten bledł nieco, stając się coraz słodszy.

Najbardziej przypało mi do gustu parzenie drugie, bo zupełnie mnie zaskoczyło. Pierwsze, minutowe, zgodnie z przewidywaniami smakowało kwiatowo, słodko. Nieco łąki, nieco róż. Miało też nieco bardziej żywiczny punkt. To właśnie ten ciekawy akcent najbardziej poczułam w drugim parzeniu. Tatarak? Delikatny eukaliptus? Bardzo ciekawe wrażenie, którego się zupełnie nie spodziewałam po tym kwiatowym oolongu. Trzecie parzenie było podobne, jednak już nie tak wyraźiste. Czwarte zaś, wykonane w czasie „na oko”, powróciło do kwiatów.

Po parzeniu liście bardzo ładnie się rozwinęły pokazując piękną ciepłą zieleń i ciemniejsze brzegi, gdzie utlenianie przeszło intensywniej.
Jestem fanką kwiatowych oolongów, bo zawsze miło kojarzą mi się z moimi ulubionymi bzami i letnim deszczem. Zhang Ping Shui Xian, zgodnie z oczekiwaniami był słodki i pełen kwiatów, a dodatkowo pokazał swoje ciekawe i zupełnie niespodziewane oblicze. Nie mogę się doczekać, kolejnej okazji by móc spróbować tej herbaty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]
lis
Najlepsza herbata w ciąży. Co pić w podczas ciąży? Przepis na ziołową herbatę dla kobiet
Na rynku możemy spotkać kilka propozycji herbat dla kobiet w ciąży. Niestety producenci potrafią bardzo[...]
wrz
Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem[...]
GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm
GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm Czym jest słynne GABA?[...]
wrz
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
D: Dust, oznaczenie jakości herbaty
D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Rooibos tea: teina, historia
Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony,[...]
maj