ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kraj pochodzenia kawy

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą z nich jest kraj, z którego pochodzi kawa. Każdy region świata charakteryzują inne warunki klimatyczne, różna mineralizacja gleby i metody uprawy plantacji, wszystkie te czynniki mocno wpływają na smak i aromat. Porównując kawę z Brazylii z tą z Kenii, zobaczymy znaczną różnicę w rodzaju i intensywności kwasowości. Różnorodność kawy sprawia, że możemy ciągle znajdować nowe smaki, bez informacji o pochodzeniu, skazani jesteśmy na wybór kawy po nazwie marki, która niewiele mówi.

Data palenia

Kolejna istotna informacja to data palenia, ponieważ kawa bardzo szybko się starzeje. Świeżo wypalone ziarno zawiera ogromną ilość aromatów, które tak jak w niezamkniętym flakoniku perfum, szybko się ulatnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, dlatego istotne jest, aby zawsze sięgać po najświeższe ziarno. Zatajenie tej informacji na paczce kawy jest dużym problemem, ponieważ nawet najlepsze ziarno, będzie przeciętne po przekroczeniu trzech miesięcy od jego wypalenia.

Dripper do kawy Hario V60-01 plastikowy biały
Dripper do kawy Hario V60-02 plastikowy biały

Metoda obróbki kawy

Na etykietce powinna się też znaleźć informacja o metodzie obróbki kawy, a więc to w jaki sposób miąższ został usunięty z pestki kawowca. Będzie miało to wpływ na smak naparu. Niepojawienie się tych danych, powinno wywołać naszą czujność. Świadczy to o tym, że producent nie traktuje konsumentów poważnie, a najczęściej ma za zadanie ukryć mankamenty produktu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela

Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]

2 Comments

Herbata na prezent. Co wybrać?

Jeśli mamy do czynienia z kimś, kto pija herbaty aromatyzowane i uda nam się ustalić[...]

Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata

Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]

Bodhidharma

Legenda głosi, że Bodhidharma miał problemy z zasypianiem w czasie całonocnych medytacji. Jako, że uważał[...]

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Herbata na sen. Jak zrobić poduszkę z herbaty, która ułatwia zasypianie?

Poduszkę herbacianą można wykonać zarówno z herbaty świeżej jak i z wysuszonych fusów po zaparzeniu[...]

1 Comments

Pył w yerba mate. Jak pozbyć się pyłu? Co zrobić z pyłem

Yerba mate bez pyłu jest dla dzieci i dla gringos - czyli przyjezdnych białych. Tak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.