Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kraj pochodzenia kawy
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą z nich jest kraj, z którego pochodzi kawa. Każdy region świata charakteryzują inne warunki klimatyczne, różna mineralizacja gleby i metody uprawy plantacji, wszystkie te czynniki mocno wpływają na smak i aromat. Porównując kawę z Brazylii z tą z Kenii, zobaczymy znaczną różnicę w rodzaju i intensywności kwasowości. Różnorodność kawy sprawia, że możemy ciągle znajdować nowe smaki, bez informacji o pochodzeniu, skazani jesteśmy na wybór kawy po nazwie marki, która niewiele mówi.
Data palenia
Kolejna istotna informacja to data palenia, ponieważ kawa bardzo szybko się starzeje. Świeżo wypalone ziarno zawiera ogromną ilość aromatów, które tak jak w niezamkniętym flakoniku perfum, szybko się ulatnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, dlatego istotne jest, aby zawsze sięgać po najświeższe ziarno. Zatajenie tej informacji na paczce kawy jest dużym problemem, ponieważ nawet najlepsze ziarno, będzie przeciętne po przekroczeniu trzech miesięcy od jego wypalenia.

Metoda obróbki kawy
Na etykietce powinna się też znaleźć informacja o metodzie obróbki kawy, a więc to w jaki sposób miąższ został usunięty z pestki kawowca. Będzie miało to wpływ na smak naparu. Niepojawienie się tych danych, powinno wywołać naszą czujność. Świadczy to o tym, że producent nie traktuje konsumentów poważnie, a najczęściej ma za zadanie ukryć mankamenty produktu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć
Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]
mar
Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling
Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]
maj
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi
Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]
maj
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut