ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jeśli myślałeś, że espresso to wyłącznie domena kawy, twój świat za chwilę legnie w gruzach… No może nie aż tak drastycznie. Przyszedł czas, żeby opowiedzieć kilka słów o espresso z rooibosa. To rozwiązanie oficjalnie pojawiło się na rynku w 2005 roku za sprawą kilku dżentelmenów z Republiki Południowej Afryki chcących powtórzyć komercyjny sukces kawy przygotowywanej metodą ciśnieniową. RPA jest miejscem pochodzenia czerwonokrzewu afrykańskiego, nic zatem dziwnego, że właśnie w tym kraju zrodziła się idea wykorzystania popularnych na całym świecie ekspresów ciśnieniowych do wykonania nowego, „lepszego” espresso.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Nowe rozwiązanie miało stać się alternatywą dla kawy ze względu na brak kofeiny i smak przyjemnie łączący się z mlekiem.

Espresso z rooibosa przygotowane za pomocą ekspresu ciśnieniowego

Po wykonaniu testów z użyciem rooibosa śmiało mogę stwierdzić, że nie jest to rozwiązanie idealne. Ekspresy ciśnieniowe zaprojektowano z przeznaczeniem do użycia zmielonej kawy, dlatego wykorzystanie innego materiału wiąże się z kilkoma barierami technicznymi. Wsypany do sitka rooibos nie daje się ugnieść tamperem, dlatego wykonanie tej czynności nie ma żadnego wpływu na perkolację. Wykonanie espresso wiąże się ze stróżkami rooibosa rozpryskującymi się we wszystkich kierunkach, a duża część wody ucieka bokiem z sitka. Aby ukryć te problemy można pokusić się o kolbę z wylewkami. Będzie to jednak wyłącznie kosmetyka tego procesu. Wystarczy kilka sekund, by w naszej filiżance znalazła się ilość rooibosa zbliżona do objętości espresso. Ostatnim problemem jest czyszczenie kolby i sitek w grupie, ponieważ igiełki rooibosa wchodzą w szczeliny

Herbata rooibos zanzibar
Herbata rooibos zanzibar

Jak smakuje espresso z rooibosa?

Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w smaku od normalnego intensywnego zaparzenia. Napary z tej rośliny nie mają kwasowości ani goryczy, stąd zwiększenie intensywności nie wpływa znacząco na smak nawet gdy użyjemy ekspresu ciśnieniowego. Istotnie zmienia się jednak gęstość (body) naparu – dzięki użytemu ciśnieniu stężenie jest większe. Porównując espresso z rooibosa z tym wykonanym z kawy, doświadczamy zawodu ze względu na mało urozmaicone doznania smakowe.

Herbata roobios Rooibos organiczna organic
Herbata roobios Rooibos organiczna organic

A jeśli producenci tego rozwiązania myśleli o dodatku mleka?

Tutaj sprawa ma się zupełnie inaczej. Wykonany metodą ciśnieniową rooibos pozwala na wykonanie przyjemnego napoju mlecznego. Słodkie aromaty czerwonokrzewu oraz brak goryczy doskonale komponują się z gorącym spienionym mlekiem, pozwalając nawet na wykonanie LatteArt’u.

Przygotowanie espresso bez użycia ekspresu?

Taki napój na bazie rooibosa z łatwością można wykonać w domu, nawet bez użycia ekspresu. Wystarczy intensywnie zaparzyć dużą ilość suszu w małej ilości wody i przecedzić, a następnie dolać trochę gorącego mleka spienionego we French pressie.

Herbata roobios Rooibos Organiczna Organic
Herbata roobios Rooibos Organiczna Organic

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach[...]

Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą

Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]

Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie

Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]

Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją

Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Jak zaparzyć yerba mate bez termometru? Praktyczne sposoby

Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.