Jeśli myślałeś, że espresso to wyłącznie domena kawy, twój świat za chwilę legnie w gruzach… No może nie aż tak drastycznie. Przyszedł czas, żeby opowiedzieć kilka słów o espresso z rooibosa. To rozwiązanie oficjalnie pojawiło się na rynku w 2005 roku za sprawą kilku dżentelmenów z Republiki Południowej Afryki chcących powtórzyć komercyjny sukces kawy przygotowywanej metodą ciśnieniową. RPA jest miejscem pochodzenia czerwonokrzewu afrykańskiego, nic zatem dziwnego, że właśnie w tym kraju zrodziła się idea wykorzystania popularnych na całym świecie ekspresów ciśnieniowych do wykonania nowego, „lepszego” espresso.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Nowe rozwiązanie miało stać się alternatywą dla kawy ze względu na brak kofeiny i smak przyjemnie łączący się z mlekiem.
Espresso z rooibosa przygotowane za pomocą ekspresu ciśnieniowego
Po wykonaniu testów z użyciem rooibosa śmiało mogę stwierdzić, że nie jest to rozwiązanie idealne. Ekspresy ciśnieniowe zaprojektowano z przeznaczeniem do użycia zmielonej kawy, dlatego wykorzystanie innego materiału wiąże się z kilkoma barierami technicznymi. Wsypany do sitka rooibos nie daje się ugnieść tamperem, dlatego wykonanie tej czynności nie ma żadnego wpływu na perkolację. Wykonanie espresso wiąże się ze stróżkami rooibosa rozpryskującymi się we wszystkich kierunkach, a duża część wody ucieka bokiem z sitka. Aby ukryć te problemy można pokusić się o kolbę z wylewkami. Będzie to jednak wyłącznie kosmetyka tego procesu. Wystarczy kilka sekund, by w naszej filiżance znalazła się ilość rooibosa zbliżona do objętości espresso. Ostatnim problemem jest czyszczenie kolby i sitek w grupie, ponieważ igiełki rooibosa wchodzą w szczeliny

Jak smakuje espresso z rooibosa?
Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w smaku od normalnego intensywnego zaparzenia. Napary z tej rośliny nie mają kwasowości ani goryczy, stąd zwiększenie intensywności nie wpływa znacząco na smak nawet gdy użyjemy ekspresu ciśnieniowego. Istotnie zmienia się jednak gęstość (body) naparu – dzięki użytemu ciśnieniu stężenie jest większe. Porównując espresso z rooibosa z tym wykonanym z kawy, doświadczamy zawodu ze względu na mało urozmaicone doznania smakowe.

A jeśli producenci tego rozwiązania myśleli o dodatku mleka?
Tutaj sprawa ma się zupełnie inaczej. Wykonany metodą ciśnieniową rooibos pozwala na wykonanie przyjemnego napoju mlecznego. Słodkie aromaty czerwonokrzewu oraz brak goryczy doskonale komponują się z gorącym spienionym mlekiem, pozwalając nawet na wykonanie LatteArt’u.
Przygotowanie espresso bez użycia ekspresu?
Taki napój na bazie rooibosa z łatwością można wykonać w domu, nawet bez użycia ekspresu. Wystarczy intensywnie zaparzyć dużą ilość suszu w małej ilości wody i przecedzić, a następnie dolać trochę gorącego mleka spienionego we French pressie.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie zielonej herbaty: Kukicha, Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę Kukicha, przepis
Kukicha to nietypowa herbata, ponieważ składa się głownie z gałązek, szypułek i łodyżek liści. Zwykle[...]
mar
Test herbat z Biedronki
Przetestowaliśmy najpopularniejsze herbaty ekspresowe z Biedronki. Sprawdziliśmy herbatę: Intesitea, Herbarium, Green Hills, Feel Green, Milton,[...]
gru
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie
Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!
Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]
lis
Papież Franciszek Jorge Bergoglio pije Yerba Mate
Papież Franciszek I Jorge Bergoglio pije Yerba Mate. Nowo wybrany papież Jorge Bergoglio pochodzi Argentyny,[...]
mar
Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)
Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]
lip
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
Yerba Mate FD Fede Rico opinie
FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]
lip