Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj o herbacie, której chciałam spróbować odkąd dowiedziałam się o jej istnieniu. Pąkowa biała herbata o nazwie Yunnan Wild Tea Buds – pąki dzikiej herbaty z Yunnan.

Herbata Yunnan Wild Tea Buds
Pierwszą rzeczą, którą zwraca na siebie uwagę Yunnan Wild Tea Buds jest zdecydowanie jej wygląd. To nie jest coś, czego można się spodziewać po herbacie. Przede wszystkim są to pąki, a nie liście. Gdyby rosły sobie dalej, kiedyś stałyby się liśćmi. Jednak do produkcji tej konkretnej herbaty zostały zebrane wcześnie i dzięki temu do naszego naczynia wpadną duże biało – złoto – zielonkawe pączki, pokryte obficie puszkiem włosków. Jeśli przyjrzymy się im bliżej dostrzeżemy też te przyszłe dopiero, co wykształcające się listki. Można pomyśleć sobie że to taka mała bomba małych listków.
Susz pachnie bardzo delikatnie, słodkawo, nieco ziołowo.

Według nazwy, herbata ta pochodzi z Yunnan, prowincji w Chinach i została zebrana z dzikich krzewów herbacianych. Będąc herbatą białą, została poddana minimalnej obróbce podczas procesów produkcji. Po zbiorze pączki poddaje się lekkiemu więdnięciu, a następnie suszy się je (strona CaiChai podaje, że na słońcu) nie dopuszczając do oksydacji. W ten sposób pączki zachowały swój naturalny kształt.
Parzenie herbaty białej Yunnan Wild Tea Buds
Zalecane parzenie to 5 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 70-80 stopni oraz w czasie 2-3 minut. Na potrzeby degustacji przygotowałam swoją herbatę parząc 2,5 g herbaty w 60 ml wody o temperaturze 80 stopni w czasie 3 i 4 minut, a ostatnie parzenie bezczasowo przetrzymałam.

W ogrzanym szklanym gaiwanie, herbata pachniała pięknie słodko, nieco kwiatowo. Napar wszystkch parzeń miał bardzo blady delikatnie żółtawy kolor. W smaku z kolei udało wyczuć się mi i współpijącym herbatę świeżą kukurydzę, świeże trawy, niewielką żywiczną ostrość i słodycz. Drugie parzenie było bardzo podobne.
Strona Caichai podaje, że herbata ta jest bardzo cierpliwa i praktycznie niemożliwa do zepsucia. Przekonałam się o tym, zostawiając herbatę samą sobie na dłuższy okres. Po parzeniu pąki lekko rozchyliły się i można było pokusić się o oddzielenie pojedyńczych listków od siebie.

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale prezentuje się zwłaszcza w szklanym naczyniu. Zdecydowanie jest warta spróbowania i podziwiania.
Źródła: cajchai.com/en/wild-tea-buds/, „Zapiski o herbacie” Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Niemczech
Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]
paź
Kultywary japońskich herbat
Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]
cze
Organiczna zielona herbata Lung Ching
Lungching (Lung Ching lub Longjing) to chyba najsłynniejsza chińska zielona herbata. W zasadzie, gdy któryś[...]
lip
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź
Herbata Czarna
Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]
kwi
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar