ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj o herbacie, której chciałam spróbować odkąd dowiedziałam się o jej istnieniu. Pąkowa biała herbata o nazwie Yunnan Wild Tea Buds – pąki dzikiej herbaty z Yunnan.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: pąki
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: pąki

Herbata Yunnan Wild Tea Buds

Pierwszą rzeczą, którą zwraca na siebie uwagę Yunnan Wild Tea Buds jest zdecydowanie jej wygląd. To nie jest coś, czego można się spodziewać po herbacie. Przede wszystkim są to pąki, a nie liście. Gdyby rosły sobie dalej, kiedyś stałyby się liśćmi. Jednak do produkcji tej konkretnej herbaty zostały zebrane wcześnie i dzięki temu do naszego naczynia wpadną duże biało – złoto – zielonkawe pączki, pokryte obficie puszkiem włosków. Jeśli przyjrzymy się im bliżej dostrzeżemy też te przyszłe dopiero, co wykształcające się listki. Można pomyśleć sobie że to taka mała bomba małych listków.

Susz pachnie bardzo delikatnie, słodkawo, nieco ziołowo.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty

Według nazwy, herbata ta pochodzi z Yunnan, prowincji w Chinach i została zebrana z dzikich krzewów herbacianych. Będąc herbatą białą, została poddana minimalnej obróbce podczas procesów produkcji. Po zbiorze pączki poddaje się lekkiemu więdnięciu, a następnie suszy się je (strona CaiChai podaje, że na słońcu) nie dopuszczając do oksydacji. W ten sposób pączki zachowały swój naturalny kształt.

Parzenie herbaty białej Yunnan Wild Tea Buds

Zalecane parzenie to 5 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 70-80 stopni oraz w czasie 2-3 minut. Na potrzeby degustacji przygotowałam swoją herbatę parząc 2,5 g herbaty w 60 ml wody o temperaturze 80 stopni w czasie 3 i 4 minut, a ostatnie parzenie bezczasowo przetrzymałam.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty i napar
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: parzenie herbaty i napar

W ogrzanym szklanym gaiwanie, herbata pachniała pięknie słodko, nieco kwiatowo. Napar wszystkch parzeń miał bardzo blady delikatnie żółtawy kolor. W smaku z kolei udało wyczuć się mi i współpijącym herbatę świeżą kukurydzę, świeże trawy, niewielką żywiczną ostrość i słodycz. Drugie parzenie było bardzo podobne.

Strona Caichai podaje, że herbata ta jest bardzo cierpliwa i praktycznie niemożliwa do zepsucia. Przekonałam się o tym, zostawiając herbatę samą sobie na dłuższy okres. Po parzeniu pąki lekko rozchyliły się i można było pokusić się o oddzielenie pojedyńczych listków od siebie.

Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: kolor naparu
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds: kolor naparu

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale prezentuje się zwłaszcza w szklanym naczyniu. Zdecydowanie jest warta spróbowania i podziwiania.

Źródła: cajchai.com/en/wild-tea-buds/, „Zapiski o herbacie” Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?

Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]

1 Comments

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

Dlaczego herbata jest gorzka? Co odpowiada za jej smak i jakie ma właściwości?

Dlaczego herbata jest gorzka? Właściwości i działanie gorzkiego naparu Herbata zawiera wiele substancji odpowiedzialnych za[...]

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie

Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Herbata po rosyjsku

Historia herbaty w Rosji jest dłuższa niż zachodniej Europie. Pierwszy kontakt Rosjan z herbatą miał[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.