Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Zielone herbaty potrafią być bardzo kapryśne. Jeśli źle do nich podejdziemy, możemy zupełnie zepsuć smak niektórych z nich. Dlatego swoją przygodę z tą grupą herbat, najlepiej zaczynać z tymi nieco bardziej „cierpliwymi”. Jedną z takich herbat jest na przykład Misty Green.
Herbata zielona Misty Green
Misty Green tłumaczy się jako zielona mgła. Jest to czysta zielona herbata pochodząca z Enshi w prowincji Hubei. Jej liście są dość duże, skręcone i o ładnym ciemno-zielonym kolorze. Susz pachnie świeżo i według mojego nosa nieco ostro, ale zdecydowanie pachnie zieloną herbatą.

Herbata Misty Green – sposób przygotowania
Swoją Misty Green przygotowałam w przezroczystym gawianie, by podziwiać jak rozwijają się listki. Użyłam 100 ml wody w temperaturze 80 stopni oraz 2,5 grama herbaty (Mniej więcej standardowe parametry dla zielonych herbat). Czasy trzech przygotowanych przeze mnie parzeń to 2 minuty, 2 minuty oraz ostatnie 3 minuty.

Jak wygląda i smakuje „Misty Green”?
Napar wyszedł w kolorze żółtawo-zielonym, w ciepłych tonach. Smak naparu zaś miał w sobie nawet coś z umami (glutaminian sodu). Był warzywny i słodkawy. Jak wspomniałam wykonałam trzy parzenia, ale podejrzewam, że herbata ta wytrzymałaby jeszcze jedno lub dwa, ponieważ kolejne parzenia były podobne w smaku do pierwszego chociaż nieco lżejsze.

Czym jest cierpliwa herbata?
„O co więc chodzi z herbatami cierpliwymi?” Takie pytanie zadał mi ostatnio bardzo świeży fan herbaty. Są to takie herbaty, które jest ciężej źle zaparzyć, a czasem trzeba się nawet o to szczególnie postarać.
W przypadku wielu herbat szlachetnych jest tak, że gdy źle dobierzemy czas parzenia, temperaturę wody lub ilość suszu, napar może okazać się nawet nie do końca pitny (taka mocna cierpka siekiera albo ciecz bez smaku). Dla mnie najtrudniejszą w parzeniu herbatę do tej pory jest japońska gyokuro. W wypadku herbat „cierpliwszych” nawet niekoniecznie dobrze dobrane parametry parzenia dadzą nam napar nadający się do picia, a nawet smaczny. Dlatego poleca się je osobom zaczynającym swoją herbacianą przygodę.

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego parzenia herbaty zielonej, a i bardziej zaawansowanym herbaciarzom może przypaść do gustu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jaka herbata zamiast kawy
Kawa czy herbata? Oto najczęstsze pytanie, które słyszymy gdy przychodzimy w odwiedziny. W godzinach porannych[...]
lis
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować
Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]
sie
Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?
Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]
lip
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kwi