Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Zielone herbaty potrafią być bardzo kapryśne. Jeśli źle do nich podejdziemy, możemy zupełnie zepsuć smak niektórych z nich. Dlatego swoją przygodę z tą grupą herbat, najlepiej zaczynać z tymi nieco bardziej „cierpliwymi”. Jedną z takich herbat jest na przykład Misty Green.
Herbata zielona Misty Green
Misty Green tłumaczy się jako zielona mgła. Jest to czysta zielona herbata pochodząca z Enshi w prowincji Hubei. Jej liście są dość duże, skręcone i o ładnym ciemno-zielonym kolorze. Susz pachnie świeżo i według mojego nosa nieco ostro, ale zdecydowanie pachnie zieloną herbatą.

Herbata Misty Green – sposób przygotowania
Swoją Misty Green przygotowałam w przezroczystym gawianie, by podziwiać jak rozwijają się listki. Użyłam 100 ml wody w temperaturze 80 stopni oraz 2,5 grama herbaty (Mniej więcej standardowe parametry dla zielonych herbat). Czasy trzech przygotowanych przeze mnie parzeń to 2 minuty, 2 minuty oraz ostatnie 3 minuty.

Jak wygląda i smakuje „Misty Green”?
Napar wyszedł w kolorze żółtawo-zielonym, w ciepłych tonach. Smak naparu zaś miał w sobie nawet coś z umami (glutaminian sodu). Był warzywny i słodkawy. Jak wspomniałam wykonałam trzy parzenia, ale podejrzewam, że herbata ta wytrzymałaby jeszcze jedno lub dwa, ponieważ kolejne parzenia były podobne w smaku do pierwszego chociaż nieco lżejsze.

Czym jest cierpliwa herbata?
„O co więc chodzi z herbatami cierpliwymi?” Takie pytanie zadał mi ostatnio bardzo świeży fan herbaty. Są to takie herbaty, które jest ciężej źle zaparzyć, a czasem trzeba się nawet o to szczególnie postarać.
W przypadku wielu herbat szlachetnych jest tak, że gdy źle dobierzemy czas parzenia, temperaturę wody lub ilość suszu, napar może okazać się nawet nie do końca pitny (taka mocna cierpka siekiera albo ciecz bez smaku). Dla mnie najtrudniejszą w parzeniu herbatę do tej pory jest japońska gyokuro. W wypadku herbat „cierpliwszych” nawet niekoniecznie dobrze dobrane parametry parzenia dadzą nam napar nadający się do picia, a nawet smaczny. Dlatego poleca się je osobom zaczynającym swoją herbacianą przygodę.

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego parzenia herbaty zielonej, a i bardziej zaawansowanym herbaciarzom może przypaść do gustu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Skąd pochodzi herbata?
Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]
wrz
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar
Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę
Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]
wrz
herbata Ding Gu Da Fang
Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]
lis
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą, Oxalis Czarna Marmelo recenzja, opinie
Herbata Big-Active (Bio-Active) Czarna Yunnan z Pigwą VS Oxalis Czarna Marmelo
lip
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze