ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czy picie herbaty przedłuża życie? Korzyści i skutki uboczne nadmiaru

  • Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. nowotworu prostaty, jelita grubego, piersi, płuc, nerek, krtani, trzustki. Najwięcej badań przeprowadzono w Japonii, gdzie po raz pierwszy zauważono negatywną korelację między spożyciem zielonej herbaty a zachorowalnością – im więcej zielonej herbaty, tym mniej przypadków nowotworów. Najsilniejszy efekt zaobserwowano u kobiet pijących ponad 10 czarek dziennie.
  • W badaniu na ponad 100 000 uczestników, trwającym średnio 7 lat, stwierdzono, że osoby regularnie pijące herbatę miały niższe ryzyko choroby wieńcowej, udaru mózgu oraz śmierci z innych przyczyn. U 50-letnich uczestników picie herbaty przesuwało wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych średnio o ponad rok.
  • Spożycie czarnej herbaty wiąże się z obniżeniem poziomu hormonów stresu i szybszym odzyskiwaniem równowagi po stresujących wydarzeniach.
Podróżny zaparzacz do herbaty dla aktywnych 275ml
Podróżny zaparzacz do herbaty dla aktywnych 275ml

Skutki uboczne picia zbyt dużej ilości herbaty

  • Taniny zawarte w herbacie mogą ograniczać przyswajanie żelaza. Osobom z niskim poziomem żelaza nie zaleca się popijania posiłków herbatą ani picia jej bezpośrednio po jedzeniu.
  • Kofeina w dużych ilościach może rozluźniać zwieracz przełyku, powodując refluks i zgagę. Niektórzy mogą również odczuwać ból głowy i rozdrażnienie przy nadmiarze kofeiny.

Jeśli zauważasz u siebie niepożądane objawy, możesz zacząć od parzenia słabszych naparów lub wybierać herbaty o niższej zawartości kofeiny. Unikaj picia herbaty na pusty żołądek i bezpośrednio przed snem. Dobrą alternatywą może być cold brew – czyli napar przygotowany z zimnej wody. Zawiera on mniej kofeiny i garbników, a zatem jest łagodniejszy dla układu pokarmowego.

Źródła: Tea drinkers live longer – 06/01/2020, European Society of Cardiology (alphagalileo.org), The Impact of Tannin Consumption on Iron Bioavailability and Status – Nicole M. Delimont, Mark D. Haub, Brian L. Lindshield

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty

W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]

Cejlońska herbata – historia, produkcja i regiony Sri Lanki

Cejlońska herbata – historia, produkcja i regiony Sri Lanki Ceylon to słowo dobrze znane każdemu,[...]

Gdzie rośnie herbata? Warunki uprawy herbaty

Krzewy herbaciane dla swojego prawidłowego rozwoju wymagają konkretnych warunków klimatycznych. Okazuje się, że najwyższej jakości[...]

Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata

Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]

Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy

Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.