ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Zielona herbata nosząca nazwę upamiętniającą legendarnego Fenixa. Na pewno Fenixa? Zapraszam na spotkanie z tą ciekawą herbatą z Fujian.

Oczy Fenixa

Gdy popatrzymy na susz, to zauważymy że ma on nietypową formę. Jest ciasno zwinięty w małe łezki. Łezki te, są podobne do oczu legendarnego chińskiego Feniksa.

Zielona herbata z Fujian - Oczy Fenixa: liście (susz)
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa: liście (susz)

Feniks (Fenix) feniksowi nie równy. W chińskiej mitologii nazywa się Fenghuang (鳳凰, Fènghuáng) i różni się od europejskiego feniksa. Jest mitycznym, nieśmiertelnym ptakiem zapowiadającym dobre rządy wstępującego na tron cesarza. Fenghuang ma dziób koguta, twarz jaskółki, czoło kury, szyję węża, pierś gęsi, plecy żółwia, zad jelenia i rybi ogon. Łączy w sobie to co męskie i żeńskie, yin i yang. Symbolizuje cesarzową i wraz ze smokiem (cesarzem) tworzą idealną parę. Fenghuang był ptakiem łączonym z wartościami systemu konfucjańskiego.

Zielona herbata z Fujian - Oczy Fenixa: przygotowanie do parzenia
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa: przygotowanie do parzenia

Patrząc na zwinięte ciasno łezki herbaty, mamy przed sobą symboliczne oczy tego ptaka.

Herbata zielona Oczy Fenixa

Produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego zbioru. Susz pachnie bardzo delikatnie kwiatowo, nieco miodowo i słodko. Poza ciekawym kształtem, w oczy rzuca się spora ilość jasnego koloru, przeplatającego się z zielenią.

Zielona herbata z Fujian - Oczy Fenixa: podczas parzenia
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa: podczas parzenia

Do parzenia swojej herbaty użyłam szklanego czajniczka, by móc obserwować jak rozwijają się listki. Parzenie przeprowadziłam używając 3g herbaty. Czajniczek jest około 250 ml więc zalałam tylko połowę. Woda w temperaturze 80 stopni, czas parzenia 2 minuty.

W ogrzanym naczyniu herbata pachniała już zupełnie słodko. Napar w jasnym żółtym, słomkowym kolorze również pachniał słodyczą. W smaku, tak jak zapowiada zapach, słodycz, bardzo delikatne kwiaty.

Zielona herbata z Fujian - Oczy Fenixa: parzenie herbaty
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa: parzenie herbaty

Drugie parzenie zostawiłam bez kontroli. Napar wyszedł ciemniejszy, miał w smaku więcej z kwiatów i nadal był słodki.

Po parzeniu herbaciane perełki rozwinęły się pokazując delikatne listki i pączki. Po oczach Fenghuanga nie pozostało nawet wspomnienie. Ciekawa, delikatna zielona herbata. Nazwa bardzo do niej pasuje, jest bardzo elegancka, delikatna i słodka. W sam raz do pary ze smokiem.

Zielona herbata z Fujian - Oczy Fenixa: drugie parzenie herbaty
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa: drugie parzenie herbaty

Źródła: chinaknowledge.de/History/Myth/personsphoenix.html, newworldencyclopedia.org/entry/Feng-huang

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Sencha

Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik

Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Jak powstała czarna herbata?

Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Jak poprawnie parzyć kawę w dipperze hario V60?

Dripper Hario V60 jest jednym z najprostszych urządzeń do zaparzenia kawy w domu. Jego konstrukcja[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.