Archiwum kategorii: Publikacje
Publikacje dotyczące herbaty i kawy
Herbata a wrzody żołądka – co pić, a czego unikać?
Herbata a wrzody żołądka – co można pić, a czego lepiej unikać? Problem choroby wrzodowej[...]
sty
Herbata w prowincji Zhejiang
Prowincja Zhejiang znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chin nad Morzem Wschodniochińskim. Jest to jedna z[...]
sty
Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik
Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]
sty
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować?
Gorycz w kawie – jak wpływa na smak i jak ją kontrolować? Balans smaków to[...]
lis
Zielona herbata Lung Ching
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]
lis
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Herbata En Shi Yu Lu z Hubei – chińska gyokuro i historia herbaty parowanej
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, a jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”[...]
paź
Herbaty nietypowe: oolong z Turcji, biała herbata z Kolumbii i kukicha z Indii
Wiele regionów herbacianych słynie z jednej konkretnej herbaty, jak szampan ze Szampanii. Jednak współczesna herbata[...]
wrz
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie