ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach?

Całkiem sporo jak się okazuje. Szczaw to po angielsku Sorrel, jednak jest to także nazwa napoju jaki przyrządza się na Karaibach w okolicy Bożego Narodzenia. Nie ma on oczywiście nic wspólnego ze szczawiem jaki znamy z warzywnika, ponieważ przygotowuje się go z hibiskusa. Najczęściej ze świeżych kwiatów hibiskusa jeśli jest dostępny. Tradycja podobno wiąże się z tym, że koniec grudnia to właśnie okres zbioru tych kwiatów i właśnie wtedy wszyscy mieli ich pod dostatkiem, a potem ich nie było. Większość suszono i sprzedawano. Można więc powiedzieć, że hibiskus wepchnął się do bożonarodzeniowego menu Jamajczyków przypadkiem, po prostu kwitnąc o właściwej porze roku.

Świąteczny napój z Karaibów – Sorrel

Na Jamajce przygotowuje się Sorrel często na zimno ponieważ mimo, że za pasem są najchłodniejsze dni w roku, tam temperatura wciąż przekracza 25 st. C. Świeże kwiaty hibiskusa sprawiają również, że przygotowanie ich tradycyjnie wygląda nieco inaczej niż to jak my przygotowalibyśmy go na bazie hibiskusa suszonego. W oryginalnym przepisie kwiaty świeże gotuje się w wodzie, a póżniej zostawia by się macerowały najlepiej całą noc. Bardzo popularne są dodatki korzenne toteż prawdziwy świąteczny Sorrel powinien zawierać świeży imbir, laskę kory cynamonowej oraz kilka goździków. Popularnym dodatkiem jest także skórka pomarańczowa. Całość oczywiście należy posłodzić według uznania, ponieważ hibiskus jest dość kwaśny, najlepszy będzie tutaj cukier trzcinowy, którego smak kojarzy się z Karaibami.

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Sorrel drink jest popularny na całych Karaibach z okazji świąt, lecz aqua de Jamaica, czyli napar hibiskusa z sokami owocowymi osłodzony i podawany na zimno serwowany jest w całej środowej Ameryce i na Karaibach cały rok. Powstało bardzo dużo wariacji na temat napojów z hibiskusem, co daje szerokie pole do popisu każdemu miłośnikowi tego kwiatowego naparu. Wiele osób ceni sobie prozdrowotne działanie naparu z hibiskusa, a zwłaszcza jego dużą zawartość witaminy C. Jest to kolejny głos za tym by w zimowym okresie otworzyć się na napój nie tylko pyszny ale i zdrowy.

Głęboki, purpurowy kolor oraz korzenny smak sprawią, że Sorrel i u nas może znaleźć swe miejsce na wigilijnym stole. Chociaż chyba w naszym klimacie przyda się w wersji gorącej.

Przepis na Sorrel

3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy. Istnieje także wersja Sorrel z dodatkiem rumu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya

Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]

Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości

Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?

Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]

Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów

Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.