ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czym jest stewia?

Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się ja na całym świecie. Stewia służy do słodzenia Yerba Mate. Do niedawna nie można było używać Stewii, bo podobno była szkodliwa i toksyczna. Okazało się to nieprawdą, były to plotki, które rozpuszczono, żeby wspierać przemysł cukrowy. Od listopada 2012 r. można kupić ją też na terenie Unii Europejskiej.

Stewia – E960

Ze Stewii uzyskuje się stewozydy, które są 300 razy słodsze od cukru. Stewię można znaleźć w różnych produktach spożywczych jako E960. Ze Stewi robi się słodziki, które można dodawać do kawy i herbaty, ale najlepiej dodawać zwykle suche liście do herbaty. Stewia ma dość specyficzny smak, nieco podobny do lukrecji – ale warto spróbować. Warto ją spróbować dla zdrowia, bo reguluje zawartość cukru we krwi i nie zawiera kalorii.

Stewia
Stewia

Stewia znana jest w Ameryce Południowej od 1500 lat, a w Europie została opisana dopiero w XVI wieku. Obecnie Stewia jest bardzo znana i wykorzystywana do celów przemysłowych. Nie jest droga a bardzo wydajna.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Witaminy w herbacie, zawartość witamin w herbacie

Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2g będzie to 0,32[...]

Herbata prasowana Zhangping Shui Xian: parzenie, opinie

Zhang Ping Shui Xian (漳平 水仙- zhāng píng shuǐ xiān ) jest to oolong pochodzący[...]

Herbata oolong: właściwości

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik

Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.