Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym szkliwie, które miało imitować bardzo ceniony nefryt. Produkowane czarki, dzbany i puszki na herbatę zdobiono często reliefami czyli wypukłymi ornamentami przedstawiającymi często motywy roślinne. Takie zdobienia prezentowały się szczególnie atrakcyjnie ponieważ oliwkowo-zielone szkliwo gromadziło się w zagłębieniach grubszą warstwą i po wypaleniu dodawało przestrzenności wzorom. Głównym ośrodkiem produkującym zieloną ceramikę była prowincja Zhejiang. Naczynia tego typu nazwano yue i już sam Lu Yu, wielki mistrz herbaty w swej księdze herbaty bardzo chwalił zalety tego typu czarek.
Skąd wzięła się nazwa koloru ceramiki seledynowej?
Za sprawą Salah-ad-Dina (Saladyna). Był on sułtanem Egiptu w XII w i wielkim entuzjastą chińskiej ceramiki yue, posiadał jej ogromną kolekcję. W tych czasach Chiny chętnie handlowały z zachodem, a muzułmanie chętnie kupowali chińskie wyroby ceniąc sobie zwłaszcza wyroby ceramiczne. Doszło do tego, że nawet w chińskiej ceramice odcisnął się ślad naleciałości z kręgu kultury muzułmańskiej. Przejęto niektóre kształty naczyń, które pewnie wykonywane były na specjalne zamówienie z zachodu. Również chińscy ceramicy często bywali zatrudniani poza granicami Chin, gdzie doceniano ich kunszt. Zdarzało się także, że w wyniku przegranej bitwy wśród chińskich jeńców znajdowali się garncarze. Ci od razu byli zatrudniani w pracowniach ceramicznych.
W 1912 roku niemieccy archeolodzy odkryli w okolicach rzeki Tygrys, w miejscu niegdysiejszego pałacu Kalifatu Abbasydów liczne znaleziska ceramiki chińskiej z dynastii Tang. Były to właśnie osławione naczynia typu yue. Kolejne znaleziska odkryto w Iraku oraz w Kairze.
Wróćmy jeszcze na chwilę do Saladyna. Wiadomo, że jego bogata kolekcja ceramiki yue była wynikiem kontaktów handlowych z Chinami. Karawany wiozące towary do zamożnych muzułmanów nie miały końca. Saladyn był tak wielkim miłośnikiem zielonej ceramiki, że wkrótce przejęła ona jego imię. Na zachodzie zaczęto nazywać ceramikę typu yue celadonami lub seladonami. O tym jak bardzo Saladyn cenił ten typ ceramiki świadczyć może fakt, że w 1171 roku ofiarował zbiór 40 sztuk naczyń sułtanowi Damaszku Nur-ad-Dinowi. Do Europy, chińska zielona ceramika dotarła w XVI w. Pojawiła się wtedy w Wenecji już jako naczynia Saladyna. Zachowała się o nich także wzmianka w testamencie arcybiskupa Warham z 1530 roku, gdzie jest mowa o misie z seladonu.
Tak oto dzięki chińskim ceramikom i muzułmańskim kupcom, a przede wszystkim dzięki Salah-ad-Dinowi powstał kolor seladynowy, a potem nazwę zmieniono i mamy dziś kolor seledynowy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbaciane masło
Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]
sie
Herbata z liści kawy – właściwości zdrowotne, smak i jak parzyć
Herbata z liści kawy – właściwości, smak i sposób parzenia naparu Herbata z liści kawy[...]
1 Comments
kwi
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie
Przepis na świąteczną kawę z kminkiem
Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]
gru
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut