ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Schudłem 4,1 kg w miesiąc, ale jeszcze kawał drogi przede mną: nasz Czytelnik sprawdza Dietę Pu-Erhową

Pan Rafał z Krakowa pochwalił się niedawno na naszym profilu na Facebooku, że po 4 tygodniach stosowania między innymi diety Pu-Erhowej schudł 4,1 kg. Poprosiliśmy go o krótką relację z postępów w odchudzaniu. Tekst publikujemy w całości.

Udało mi się pozbyć nadmiarowych 4,1 kg w miesiąc. W dniu 30-tych urodzin uruchomiłem dietę opartą w dużej mierze na herbacie czerwonej jako głównym wspomagaczu. Moja waga wyjściowa to prawie 105 kg. Docelowa 85 kg – więc jeszcze kawał drogi przede mną.

Zgodnie z zaleceniami zacząłem pić herbatę czerwoną. Na początku największym wyzwaniem było picie herbaty gorzkiej, jakby nie patrzeć przez 30 lat zawsze słodziłem! Ale po 3-4 dniach przyzwyczaiłem się całkowicie.

Co więcej, zacząłem doceniać zalety herbaty liściastej (znowu: 30 lat picie ekspresówek!) i już wiem, że do ekspresówek nie wrócę… bo to niebo a ziemia, a do tego w głowę się drapię jak można pić herbatę zieloną z torebki i jeszcze to słodzić!? A nieraz tak robiłem.

Jako herbaciany neofita zaraz zacząłem nieco głębiej szukać informacji na temat herbat i ich jakości. Najpierw kupiłem bardzo dobrą i droga herbatę. Smakowała mi i ładnie się parzyła. Potem próbowałem Pu-erh smakowy (z pieprzem i różą) – niezły, ale mało wydajny. Po drodze spróbowałem z 5 rodzajów, oczywiście nawet sypane herbaty – jeśli były z supermarketu były dość marnej jakości, więc wróciłem do dobrej herbaty z herbaciarni.

Przez miesiąc nieco poprawiłem dietę – przede wszystkim zrzuciłem słodycze. Przebiegłem też może ze 20 km i zrobiłem ze 30 km po górach. Ale też ze 4 razy niemiłosiernie i niezdrowo się objadłem (początek sezonu grillowego). Wypiłem z 5 l słodkich napojów. Więc myślę, że bilans byłby jednak inny bez Pu-Erha.

Pozdrawiam
Rafał z Krakowa
(nazwisko do wiadomości redakcji)

=

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Herbata w Japonii

Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Dlaczego Egipcjanie piją herbatę typu dust? Tajemnice pyłu herbacianego

Herbata typu dust, dlaczego jest popularna w Egipcie? Herbata typu dust to najdrobniejsza frakcja herbaty.[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Alternatywa dla herbaty ekspresowej: jaki kupić zaparzacz do herbaty na początek?

Najczęściej codzienna herbata nie wymaga od nas uwagi. Chcemy zaparzyć ją szybko i dlatego decydujemy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.