ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan (Liu Mulan Blog)

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie Rou Gui.  Jest to herbata oolong, która swój wyjątkowy intensywny smak i aromat zawdzięcza oczywiście procesowi produkcji. Powstaje on dzięki silnemu paleniu w końcowej fazie produkcji.

Zapraszam was na nietypową relacje z parzenia tej herbaty. Nietypową ponieważ odbyła się ona na drzewie.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Zaczęłam od ogrzania czajnika, następnie umieściłam w nim liście. Aromat jaki wydobył się po wsypaniu liści do dzbanuszka był lekko pikantny, porównałabym go z taką korzenną pikanterią – miał w sobie coś z cynamonu i coś z kardamonu.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Do zaparzenia tej herbaty użyłam wody o temperaturze 96 stopni C, czas pierwszego parzenia to 40 sec.  Pierwsze co wyczułam po wzięciu czarki do ust to słodycz, a na drugim planie pojawił się fantastyczny prażony posmak.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Ponieważ herbatę parzyłam na świeżym powietrzu, konieczne było ogrzanie czajniczka podczas drugiego parzenia.  To kluczowy element, bez tego herbata zaparzyła by się nie właściwie – w zbyt niskiej temperaturze.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Drugie parzenie, już nieco dłuższe – wydobyło z herbaty równie ciekawy smak i aromat jak przy pierwszym parzeniu. Do tej pory piłam jedynie oolongi o owocowych bądź kwiatowych posmakach. Taki korzenny, to bardzo miła i ciekawa odmiana. Warto dodać, że jedna z potocznych nazw tej herbaty to cinnamon.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Wielokrotnie pisałam już o piciu herbaty jako harmonii człowieka z naturą. Kiedy więc wybierzemy się w plener, aby zaparzyć sobie herbatę, doznania będą jeszcze intensywniejsze niż zazwyczaj. Warto spróbować.

Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi
Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak powinno się parzyć herbatę?

Najprostszą odpowiedzią na to pytanie jest: „uważnie i starannie”. Powszechnym grzechem przy parzeniu herbaty jest[...]

Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4

W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]

1 Comments

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew

Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Herbata Sumatra Highland Chin Chin oolong w terenie

Jest to przyjemna herbata zbierana ręcznie. Susz tego delikatnie utlenianego oolonga jest zielony z przebłyskami[...]

Herbata sosnowa – przepis

Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.