Znamy podstawowe sześć kolorów herbaty. Z naszego codziennego życia najczęściej rozpoznajemy herbatę czarną. Znamy też zieloną jako jej przeciwieństwo. Z przyczyn zdrowotnych popularność zyskują u nas także herbaty białe i czerwone. Nie wszyscy z nas rozpoznają oolongi, czyli turkusowe herbaty oraz najmniej znane żółte. Zupełną zagadką jest jednak dla nas herbata fioletowa.

Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami, których tradycja sięga odległych czasów. Fioletowa herbata pojawiła się na rynku w 2011 roku.
Nowy kultywar wyhodowano w Kenii, a konkretnie w Tea Reserch Foundation of Kenya. Z tamtąd nowy szczep rozszedł się po świecie i dziś uprawia się go także w innych miejscach.
Dlaczego fioletowa herbata nazywana jest fioletową?
Otóż jej liście są zwyczajnie fioletowe. Zawierają spore stężenie antocyjanów, czyli substancji odpowiedzialnej za fioletowy kolor między innymi czerwonej kapusty. Znajdujemy je także w porzeczkach, jagodach, bakłażanach, aroniach i wielu innych owocach oraz warzywach. Obecne są także w kwiatach.

Rozczaruje się jednak ten, kto będzie liczył na fioletowy napar, czy chociażby fioletowe liście. Herbaciane listki poddane obróbce nie są już tak żywo fioletowe jak rosnące na krzewach. Krzewy te zaś uprawiane są w odpowiednio nasłonecznionych miejscach, co skutkuje wytworzeniem jeszcze większej ilości antocyjanów. Antocyjany w roślinach pełnią szereg funkcji, między innymi wabią zwierzęta odgrywające rolę w zapylaniu. Istotne jest także to, że pochłaniają część szkodliwego promieniowania słonecznego wiec uprawa w bardziej nasłonecznionym miejscu prowadzi do wytworzenia większej ilości tych substancji.
Popularność tej herbaty związana jest ściśle z dużą ilością przeciwutleniaczy, których zawartość przekracza znacznie tę występującą w zielonych herbatach. Również polifenole występują w niej obficiej. Wiąże się to jednak, jak łatwo się domyśleć z wyjątkowo gorzkim smakiem. Wiele osób jest gotowych poświęcić swoje kubki smakowe w imię licznych właściwości prozdrowotnych naparu, ale dla pozostałych stworzono nie tylko smakowe mieszanki ale także, na drodze eksperymentów, wersję produkowaną jak chińska herbata zielona co dało nieco lepsze walory smakowe.

Jaki kolor ma herbata fioletowa?
To pytanie jest tylko pozornie niedorzeczne ponieważ jak się, rzekło fioletowe są świeże liście dzięki antocyjanom, lecz liście te muszą zostać jakoś przetworzone toteż wybrana musi zostać technika odpowiednia dla któregoś ze znanych wcześniej kolorów. Proces produkcji polega na dezaktywacji enzymów jak w herbacie zielonej, rolowaniu liści na gorąco i ich wysuszeniu. Można zatem powiedzieć, że jest to herbata zielona. Wyglądem jednak przypomina czarną za co odpowiada ciemny kolor liści.
Nie ważne zatem czy zdecydujemy się uznać tę herbatę jako siódmy kolor, czy raczej potraktujemy ją jako zieloną z nowego kultywaru warto pić ją dla zdrowia pamiętając, że antocyjany są silnym przeciwutleniaczem, a kompozycja pozostałych substancji w tej roślinie pozwala ją niemalże zaliczyć do tak zwanych „super food”.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze
Dlaczego herbata jest gorzka?
Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]
cze
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Herbata jaśminowa
Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]
cze
Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie
Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]
1 Comments
gru
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)
Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
gru