Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej kawy i wsłuchiwać się w delikatne tykanie ściennego zegara. W powietrzu unosi się zapach pieczonych pierników i skórki pomarańczy, który miesza się ze świeżym żywicznym aromatem drzewka choinkowego…
Przepis na świąteczną kawę
Od świątecznej kawy powinno wymagać się trzech rzeczy: powinna rozgrzewać, być kaloryczna i przenosić nas zapachem do lat, gdy jako dzieci oczekiwaliśmy z niecierpliwością pierwszej gwiazdy. Znajdą się więc w niej:
- czekolada – która uzupełni kalorie po mroźnym dni spędzonym poza domem,
- papryczka chilli – mimo iż nie kojarzy się ze świętami, pomoże się rozgrzać i nabrać rumieńców,
- przyprawy – podręczny zapach świąt ukryty w sproszkowanej formie,
- pomarańcza – złoty promyk owocowego odświeżenia dla całej kompozycji.
Do przygotowania potrzeba:
- świeżo zaparzonej kawy,
- płynnej czekolady (przygotowana wcześniej z czekolady i śmietanki),
- szczypta cynamonu,
- szczypta zmielonej papryczki chilli,
- wywaru z suszonych plastrów pomarańczy,
- świeżo startej skórki pomarańczy.
A jeżeli nie chcecie kalorycznej świątecznej kawy, polecamy przepis na zdrową kawę z dodatkiem prażonego kminku, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Benifuki. Czarna herbata z Japonii
Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się[...]
maj
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Historia herbaty w Indiach
Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]
paź
Mojito z herbaty
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]
cze