Nazwa i logo Kraus
Nazwa Kraus pochodzi od nazwiska założyciela firmy Francisco Krausa, który jako imigrant osiadł w Misiones w Argentynie wraz z rodziną i podjął się produkcji yerba mate. Obecny właściciel marki Milton Kraus, wnuk Francisco zaprojektował logo w postaci konika polnego. Inspiracją było dla niego wspomnienie z dzieciństwa. Gdy znoszono ze zbiorów wielkie paki świeżych liści mate, wyskakiwały z nich koniki polne, uwięzione wraz z liśćmi. Mały Milton zawsze czekał na tę chwilę i obserwował jak wracają na pola.

Producent Kraus
Kraus to rodzinna firma, której początki datuje się na 1894 rok kiedy to rodzina przybyła z Austrii. Kolejne pokolenia rozwijały rodzinny biznes wprowadzając innowacje i usprawnienia czyniąc markę konkurencyjną oraz obecną na światowym rynku. Firma zajmuje się produkcją yerba mate i herbaty kładąc nacisk na jej naturalność i wysoką jakość. Produkty Kraus posiadają wiele certyfikatów upraw organicznych oraz handlu fair trade. Uprawy znajdują się w Santo Domingo Savio i San Ignacio w Misiones w Argentynie.
Produkty Krausa
Mate Kraus produkowana jest przy użyciu innowacyjnej metody suszenia liści gorącym powietrzem co daje wyjątkowy smak mate wolnej od dymu. W ofercie marki Kraus znajduje się zwykła mate organiczna oraz jej nieco mocniejsza odmiana Gaucho w „kowbojskim” stylu, wersja Pioniero produkowana jest z całego krzewu zaś mate Pure Leaf składa się jedynie z listków, bez łodyżek i pyłu. Wersja Silvestre to mate aromatyzowana miętą pieprzową.

Smak i aromat Krausa
Przyjemny i roślinny, wolny od nut dymnych. Pojawiają się akcenty czekoladowe i mleczne, a także świeże nuty cytrusów i ziół. Jest to mate o średniej cierpliwości, nieco szybko się wypłukuje, jej smak nie jest przytłaczający. Jest pełna słońca i świeżości.
Ogólna ocena Krausa
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje pierwsze miejsce na mojej prywatnej liście ulubionych mate. Wysoka jakość produktu w połączeniu z troską o środowisko i organiczne uprawy sprawia, że widzę duży potencjał przed tą marką. Jest to propozycja dobra dla każdego, łącznie z osobami zaczynającymi dopiero z mate. Niezadowoleni mogą być jedynie miłośnicy typowej paragwajskiej mate o dymnym aromacie i długim sezonowaniu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź
Jak herbata podbiła i zadomowiła się w Polsce?
Staliśmy się krajem, który może nie ma tak długiej i barwnej kultury herbacianej jak Chiny,[...]
maj
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Sri Lanka przygotowuje się do głosowania, ale nadzieja na rewolucję gaśnie
Ile zarabia się zbierając herbatę na Sri Lance? Sri Lanka to potężny producent herbaty i[...]
wrz
Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)
Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]
lis