Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy się, dlaczego tak się dzieje i szukamy winnych: Yerba Mate jest zbyt pylasta, kupiliśmy złą Bombillę, która ma za duże otwory albo wybraliśmy zły model Bombilli. Jednak nie należy się tym bardzo przejmować i po prostu pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
Porady na zatykającą się bombille
1. Yerba Mate w dużych opakowaniach ma duży pyłu na dole kartonika. Kiedy dochodzimy do końca paczki Yerba Mate należy wymieszać liście z pyłem z dołu. Wtedy nie zostaniemy z samym pyłem, który daje przecież największego kofeinowego kopa.
2. Najlepiej nasypać Yerba Mate do naczynia, następnie włożyć Bombillę i dopiero zalewać wodą, wtedy jest mniejsza szansa na zatykanie się naszej rurki z sitkiem do Yerby.
3. Jeśli wkładamy Bombillę po zalaniu wodą, najlepiej zatkać palcem górny otwór Bombilli (do którego przykładamy usta).
4. Podczas picia Yerba Mate unikamy mieszania Bombillą.
5. Zdecydowanie nie należy zbyt mocno pociągać Yerby przez Bombillę. Gdy czujemy, że opór jest zbyt duży: dobrze jest delikatnie przedmuchać Bombillę.
6. Jeśli mamy bardzo pylastą Yerba Mate i męczy nas picie przez Bombillę, może warto spróbować zaparzyć ją w kubku i przecedzić przez sitko? Też dobrze smakuje, a my nie będziemy się denerwować podczas picia.
7. Pamiętajcie, że Bombille, nawet wysokie modele (drogie) nie są idealne i też mogą się zatykać. To po prostu jest taki patent.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
213 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała[...]
4 Comments
maj
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]
lip
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru