Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często i chętnie zastępujemy cukier. Mowa o miodzie czyli bardzo naturalnym i aromatycznym produkcie pszczoły miodnej. Miód używany i ceniony jest od niepamiętnych czasów, a znany jest znacznie dłużej niż cukier. Wiele osób przedkłada jego aromat nad pozbawiony zapachu biały cukier.
Czy miód jest dobrym słodzikiem?
Cukier biały, czyli sacharoza jest dwucukrem. Miód zawiera zaś osobno glukozę i fruktozę. Ta pierwsza, zdrowsza i nieco mniej słodka występuje w miodzie w nieco mniejszej ilości. Miód nie powinien być słodszy od czystego cukru, co łatwo zrozumieć ponieważ poza cukrem, który stanowi jego większość posiada on także inne składniki. Pułapka znajduje się tu w jego wadze. Miód jest mniej kaloryczny od cukru jeśli porównamy taką samą ich masę. Jest jednak cięższy, a to oznacza, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru.

Cukier w jakiejkolwiek postaci nie jest zdrowy i nie powinien być polecany. Miód jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier, lecz objadanie się nim tak samo nie jest dobrym pomysłem ponieważ nie do końca można go postrzegać jako substytut cukru. Jest to raczej inna jego postać.
Miód posiada wiele zalet i prozdrowotnych zastosowań
- Zawiera witaminy i minerały,
- podnosi odporność,
- zwalcza bakterie,
- pomaga przy infekcjach i przeziębieniu,
- poprawia pracę mózgu.
- Występuje w wielu postaciach co pozwala dobrać ulubiony. Pszczoła, gdy pierwszy raz opuszcza ul zbiera nektar z kwiatu i do końca życia zbierać będzie tylko z tego gatunku, co pozwala tworzyć miody rzepakowe, lipowe, wrzosowe itd. Istnieje też miód ze spadzi.
Z miodem trzeba obchodzić się ostrożnie
- Z uwagi na większą masę łatwo przesadzić z ilością i dostarczyć sobie jeszcze więcej cukru niż słodząc samym cukrem.
- Użyty w wysokiej temperaturze, w wypiekach czy w gorącej herbacie traci swe właściwości prozdrowotne i cieszyć możemy się jedynie jego aromatem i słodyczą.
- Powinien być odpowiednio przechowywany, z wiekiem twardnieje, szkodzi mu też światło słoneczne, a najlepsza temperatura do jego przechowania nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
- Może wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki.
- Nie poleca się go także małym dzieciom.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata po libańsku, przepis na herbatę po libańsku
Herbata libańska nie jest bardzo oryginalna, ale bardzo smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca. Przepis na herbatę[...]
maj
Herbaciarnia Smoczy Czajnik, Katowice
Wkrótce otworzymy dla Was lokal mogący pomieścić 20 osób w Katowicach przy ulicy Francuskiej 15.[...]
paź
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]
kwi
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem
zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]
sie
Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami
Coca-Cola Masala Chai – indyjski orzeźwiający napój z przyprawami Masala chai to popularna w Indiach[...]
sie
Herbata w PRL – marki, historia, sposoby parzenia herbaty ludowej
Herbata w czasach PRL – historia, marki i sposoby parzenia Czasy PRL, czyli Polskiej Rzeczpospolitej[...]
kwi
Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy
Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]
paź