ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dziś od rana wielu z Was usłyszało w różnych mediach o obchodzonym 15 grudnia Międzynarodowym Dniu Herbaty. W tym roku sprawa jest niezwykle skomplikowana, ponieważ Międzynarodowy Dzień Herbaty miał już miejsce 21 maja.

Skąd dwa dni herbaty w jednym roku?

Organizacja Narodów Zjednoczonych zmieniła w tym roku termin obchodów tego święta właśnie na majową datę. Tak właściwie zmiana miała miejsce już w zeszłym roku po obchodach grudniowych, a dokładnie 21 grudnia 2019 roku. Termin międzynarodowego dnia herbaty przeniesiono wtedy z 15 grudnia na 21 maja, a w bieżącym roku miało ono miejsce wcześniej, lecz wiele osób może z niewiedzy, może z przyzwyczajenia, a może nawet w ramach bojkotu nowej daty, obchodzi znów Międzynarodowy Dzień Herbaty właśnie dziś. Od rana zatem słyszymy o herbacie. Pojawiają się różne o niej artykuły, wzmianki oraz reportaże pełne wywiadów z miłośnikami herbaty. Jak zwykle podniósł się popularny w takich sytuacjach temat roztrząsania kwestii czy lepsza jest kawa czy herbata.

ONZ zmieniając datę Międzynarodowego Dnia Herbaty wezwała Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa do koordynowania obchodów tego światowego dnia. A jest co koordynować, ponieważ dzień ten to nie tylko powód do wypicia herbaty, lecz postawione są przed nim także inne ważniejsze cele. Przede wszystkim ma to być okazja do uświadamiana opinii publicznej, co do znaczenia rynku herbacianego dla ogólnopojętej kwestii zdrowego odżywiania oraz zwracania uwagi krajów zachodu na sytuacje producentów herbaty znajdujących się w większości w krajach rozwijających się i zmagających się z licznymi problemami socjalnymi. Rozwój rolnictwa i ukierunkowanie go na nowoczesne trendy jest kluczowy w zwalczaniu biedy, głodu i zacofania wielu regionów. Herbata, która daje utrzymanie wielu ludziom w najuboższych częściach świata jest doskonałym obszarem do wprowadzania wszelkich innowacji i promocji. Wiele robi się także dla przybliżenia roli herbaty w światowej kulturze i historii.

Historia Międzynarodowego Dnia Herbaty sięga 2005 roku. Początkowo obchodzono go w Indiach, potem także na Sri Lance, aby wreszcie w 2015 roku zaangażowawszy w tę ideę FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) przenieść obchody oficjalnie na scenę międzynarodową.

Skąd zmiana daty po czterech latach?

Odpowiedź jest dość trywialna. Stwierdzono, że grudniowa data nie jest najlepszym terminem do realizacji celów stawianych przed obchodami dnia herbaty. Jest to czas kiedy nie ma na rynku świeżej herbaty, nie ma nowych zbiorów, a herbaciana branża zapada w swego rodzaju „sen zimowy” w porównaniu z sezonem wiosennym. Maj natomiast jest to czas dostępności świeżych, wiosennych zbiorów na większości plantacji na świecie. Przypomnijmy, że termin wiosennych zbiorów herbaty przypada – przy sprzyjających warunkach – nawet od lutego w indyjskiej prowincji Darjeeling, po maj w Japonii. Data pod koniec maja gwarantuje dostępność herbaty z pierwszych zbiorów ze wszystkich upraw. Jest to dobry czas by organizować różne konferencje, degustacje oraz wszczynać dyskusje nie tylko o jakości tegorocznych herbat ale także o sytuacji ekonomicznej zarówno drobnych plantatorów i pracowników jak i całej branży.

Jak i kiedy celebrować zatem dzień herbaty?

Oficjalnie odpowiednią datą jest 21 maja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby świętować także starą datę i urządzić sobie drugi dzień herbaty 15 grudnia. Dla miłośników herbaty zaś każdy dzień jest powodem do przeżywania święta i cieszenia się swoją herbatą.

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy to na codzień, warto tego dnia pozwolić sobie na coś bardziej wyszukanego niż herbata codzienna, wypijmy najdroższą i najbardziej wykwintną z herbat jakie mamy. Poczujmy, że jest to święto. Użyjmy akcesoriów jakich nie używamy na codzień, może nawet zróbmy małą ceremonię, może spotkajmy się w tym celu z przyjaciółmi, chociażby online.

Poza tym wesprzyjmy rynek herbat Fair Trade oraz Organic. Te herbaty to przyszłość, w kierunku której zmierzają zmiany w całej herbacianej branży. Im więcej będziemy ich wybierać tym silniejsza będzie ich pozycja.

Dzień ten jest również świetną okazją, by dowiedzieć się czegoś o herbacie, poczytać książkę, artykuł w sieci, a może po prostu zorientować się nieco bardziej w sytuacji producentów herbaty, dowiedzieć czegoś o codziennym życiu ludzi żyjących z herbaty i dla herbaty. Spróbować przepisu na herbaciane napoje z odległych krajów i po prostu wypić tego dnia herbatę nieco bardziej świadomie niż zwykle.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]

Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania

Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Yerba mate Selecta. Opinie

Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]

Jak parzyć herbatę liściastą? Poradnik dla początkujących

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Pajarito

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Pajarito. Wartości odżywcze w 100g Yerba mate zaparzonych 1[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.