Jeszcze kilka lat temu znana jedynie radykalnym fanom herbaty i fascynatom kultury japońskiej.
Matcha w ciągu dekady stałą się najmodniejszą z herbat i podstawowym składnikiem wielu sezonowych napojów i słodkich przekąsek w kawiarniach speciallity i nie tylko. Ponad 800 lat temu uwiodła serca i umysły buddyjskich mnichów, którzy wokół niej stworzyli unikatowy duchowy, medytacyjny rytuał, który stał się dziedziną sztuki i jednym z filarów kultury japońskiej. Obecnie podbija podniebienia konsumentów w kulturze zachodniej, która głównie skupia się na jej wartościach prozdrowotnych.

Co drzemie w Matchy?
Niesamowicie drobny zielony proszek pozwala nam stworzyć herbacianą zawiesinę, dzięki której wchłaniamy do naszego organizmu herbaciane liście w całości, a nie jedynie napar z nich. Kamienne żarna młynków mielących świeże liście przyczyniają się do poprawy naszego nastroju, wzmocnienia uczucia relaksu, ale jednocześnie wspomagają zdolności koncentracji i pamięci. Powoduje szybsze spalanie tłuszczy, znakomicie wpływa na poprawę poziomu cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie i przede wszystkim jest potężnym źródłem antyoksydantów – to tylko skrót z jej zdolności, zachęcam do poszukiwań szczegółowych badań i informacji w źródłach internetowych.
Jak wybrać Matchę?
Podczas poszukiwań matchy zwłaszcza na początku należy zwrócić uwagę na kilka istotnych cech.

Przede wszystkim pochodzenie, najwyższej jakości matcha, a zarazem najciekawsza smakowo pochodzi z Japonii. Dwa najistotniejsze miejsca zajmujące się produkcją matchy to Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) to z nich pochodzi prawie 80% japońskiej produkcji tej herbaty. Chiny i Tajwan, a nawet kraje Ameryki Południowej również produkują sproszkowaną herbatę, jednak te herbaty są zdecydowanie niższej jakości i raczej wykorzystywane są do celów kulinarnych.
Drugą ważna wskazówką jest kolor, im jasna zieleń tej herbaty jest intensywniejsza tym lepiej. Ten niepowtarzalny, żywy kolor powstaje dzięki nadprodukcji chlorofilu, które odbywa się najwyższych, najświeższych liściach zacienionych specjalnie krzewów. Z liści starszych i znajdujących się w dolnej części łodygi powstaje herbata niższej gradacji, której odcień zieleni jest zdecydowanie żółtobrązowy.
Smak wysokiej jakości matchy raz poznany zostaje na zawsze w pamięci naszych kubków smakowych.
Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści na plantacjach, to właśnie dzięki niej smak jest jedwabisty, czysty i delikatnie słodkawy. Im niższa jakość tym napar jest bardziej ściągający i gorzki.

Dość charakterystycznym wyróżnikiem jest także cena. W uproszczeniu dobrej jakości matchę można zakupić już od około 60 złotych za 30 gramów herbaty, oczywiście istnieje matcha tańsza która raczej używana jest jako składnik koktajli, drinków czy innych zastosowań kulinarnych.
Jak przygotować Matchę?
Najbardziej skomplikowany sposób to oczywiście klasyczna technika, która wywodzi się z wielowiekowej tradycji ceremonii japońskiej. Do specjalnej czarki – matchawan odmierzamy około 2 gramów herbaty za pomocą bambusowej łyżeczki – chashaku i używając również bambusowej trzepaczki – chasen roztrzepujemy w 100 ml wody o temperaturze nie większej niż 80 stopni. Istotną sprawę jest nie mieszanie, a wykonywanie dynamicznego ruchu miotełką – w kształcie litery M, który w ciągu około 30 sekund pozwoli doprowadzić do powstania na powierzchni naparu gęstej zielonej piany.
Dla osób wygodniejszych i zdecydowanie mniej tradycyjnych wszystkie te akcesoria może zastąpić prosty spieniacz do mleka. W prosty i szybki sposób może wymieszać naszą matchę z wodą ciepła czy zimną, mlekiem lub sokiem.
Można również przygotować herbaciany zamiennik espresso czyli wymieszać 1,5 grama matchy z 50 ml wody w temperaturze 70 stopni. Tak przygotowana herbata może spokojnie zająć miejsce kawy w tradycyjnych kawiarnianych produktach jak latte, flat white czy capuccino i doskonale smakowo połączy się ze spienionym mlekiem lub napojami roślinnymi.
Najprostszym sposobem jest przygotowanie matchy w zwykłym shakerze wystarczy wsypać herbatę zalać wodą ciepłą lub zimną, kilkukrotnie dobrze wstrząsnąć i gotowe. A w przypadkach warunków polowych można do tego użyć prostej butelki z wodą mineralną.
tekst ukazał się nakładem magazynu Coffee Pro, autorem jest Bartłomiej Hilszczański
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis
Yerba mate barbacua
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu[...]
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą
Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]
mar
Parzenie herbaty wodą z lodowca za 300zł
Najważniejszą jej cechą jest fakt, że była całkowicie odizolowana od ogólnoplanetarnego obiegu wody w przyrodzie[...]
maj
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds
Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]
paź
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi