ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jak wykonać na kawie wzór „serce”:

  1. Aby wykonać latte art serce, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią powierzchnię do malowania. Wykonując dynamiczne, koliste ruchy, cienkim strumieniem mleka wyrównujemy pianę na powierzchni kawy oraz doprowadzamy do wyrównania koloru tła dla latte artu.
  2. Malowanie należy rozpocząć w środkowej części zawartości filiżanki, obniżając wysokość strumienia do powierzchni kawy i dynamicznie wychylając dzbanek. Takie ustawienie powinno przyczynić się do powstania kropki z mleka na powierzchni kawy. W przypadku, gdyby kropka nie powstała, pomóc mogą delikatne ruchy dzbanka na boki.
  3. Nie przerywając wylewania mleka, należy następnie delikatnie podnieść dzbanek i przeciągnąć strumień przez środek powstałej wcześniej kropki. Jeśli dzbanek nie zostanie podniesiony odpowiednio wysoko, może to skutkować rozciągnięciem wzoru, zamiast właściwego wykończenia.

Nauczenie się tego wzoru pozwala na budowanie na jego podstawie bardziej skomplikowanych kompozycji. Warto zatem zadbać o to, aby wykonywać go starannie.

Cechy dobrze wykonanego latte artu:

  • Znajduje się idealnie na środku filiżanki.
  • Tło posiada jednolity kolor.
  • Wzór jest symetryczny, bez żadnych zniekształceń.
  • Linia symetrii i linia wyznaczona przez uszko filiżanki stanowią kąt prosty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Rosji

Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]

Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev

Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Lebu Cha – przepis na herbatę z cytryną i solą po indyjsku

Potrzebne składniki na pół litra wody to łyżka czarnej herbaty dającej mocny napar, najlepiej asamskiej,[...]

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.