Przygotowywanie napoju z grzybka herbacianego zrobiło się ostatnimi czasy dość popularne. Co więcej można już w sklepach zakupić butelkowane napoje na bazie kombucha. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tej herbacianej ciekawostce.
Co to w ogóle jest kombucha?
Jest to napój, który przygotowuje się z herbaty z cukrem poddanej fermentacji za pomocą grzyba herbacianego. Sam grzyb to symbioza różnych drożdży i bakterii, które wspólnie tworzą galaretowate ciało o mleczno-szarawym odcieniu i zabarwieniu w różnych kolorach w zależności od tego jakiej użyto herbaty. Grzyb, który biologicznie grzybem nie jest, tworzy gruby plaster, któremu towarzyszą różnego koloru i kształtu mniejsze fragmenty. Powłoka na powierzchni herbaty zbudowana jest z celulozy, którą wytworzyły bakterie. Cała fermentacja dotyczy w tym przypadku przede wszystkim zawartego w herbacie cukru. W skutek zachodzących w czasie fermentacji reakcji chemicznych powstaje alkohol, który osiągnąć może stężenie nawet do 2% i dwutlenek węgla co sprawia, że napój jest nieco musujący.

Jeśli nie przerwie się fermentacji można uzyskać ocet herbaciany, który również może mieć ciekawe zastosowania. Generalnie fermentacja trwa od tygodnia do kilkunastu dni. Zwykle po około 8 dniu z napoju robi się ocet.
Właściwości prozdrowotne kombuchy
Napojowi przygotowanemu z kombuchy przypisuje się liczne właściwości prozdrowotne. Źródła podają, że ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit, obniża także poziom cukru we krwi. Mimo to odradzany jest cukrzykom ponieważ sam zawiera sporo cukru. Zawiera pewne ilości witamin z grupy B, a także witaminę C i kwas foliowy, oraz kwasy organiczne w tym octowy, mlekowy, szczawiowy, jabłkowy, glukonowy, glukuronowy i kwasy nukleinowe.
Większość korzyści zdrowotnych jakie grzybek zapewnia wiąże się z poprawą trawienia. Przede wszystkim właściwa flora bakteryjna kolonizuje nasze jelita i wspomaga trawienie, wydzielane przez mikroorganizmy enzymy sprawiają, że trawimy z większą korzyścią, łatwiej pozbywamy się zbędnych substancji i lepiej przyswajamy substancje odżywcze. Poprawia się stan całego układu pokarmowego więc lepiej działają także wątroba i trzustka, normuje się praca jelit i wypróżnianie. Wzmacnia się odporność organizmu, która związana jest w dużej mierze z jelitami. Grzybek powoduje także oczyszczenie organizmu, działania detoksykacyjne sprawiają, że łatwiej pozbywamy się różnego rodzaju złogów i toksyn. Działa także odprężająco i wzmacniająco w sytuacji przeciążenia psychicznego oraz stanów lękowych.

Jak przygotować swój napój kombucha?
Przede wszystkim powinniśmy posiadać zdrową kolonię grzyba, ciągle zanurzoną w occie herbacianym i bez ciemnych przebarwień które charakteryzują grzyba starego. Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w dowolnym kolorze, najpopularniejsze są czarne i zielone. Napar należy przestudzić do temperatury 25 st. C. wcześniej osłodziwszy go obficie. Na litr herbaty wsypujemy 100g cukru. Można użyć dowolnego cukru lub melasy, nie może to jednak być zamiennik cukru (ksylitol itp.), ponieważ ten nie da pożywki mikroorganizmom. Nie możemy także użyć miodu ponieważ jest bakteriobójczy i może zabić kolonię.
Do osłodzonego i wystudzonego naparu wlewamy ocet z poprzedniej fermentacji (na litr herbaty 100ml octu) i wrzucamy grzybek.
Jest kilka zasad, którymi należy się kierować. Po pierwsze nie możemy doprowadzić do kontaktu grzybka z metalem ponieważ mogą zajść niechciane reakcje z kwasami organicznymi. Unikamy zatem metalowych naczyń, pokrywek oraz sitek i łyżek. Fermentujący napój powinien mieć ciepło i ciemno, słój powinien być przykryty przepuszczającą gazy tkaniną. Wszystko, czego używamy powinno być zdezynfekowane wrzątkiem by uniemożliwić rozwijanie się niepożądanych drobnoustrojów.
Gotowy napój można przechowywać w lodówce. Nieużywane kolonie grzyba również, pod warunkiem, że są ciągle zalane octem.
Jak pić napój kombucha?
Należy dozować go ostrożnie by przyzwyczaić ciało. Każde niepożądane objawy powinny skłonić nas do kilkudniowej przerwy i obniżenia dawki. Zaczynamy od łyżki trzy razy dziennie aż dojdziemy do pół szklanki trzy razy dziennie. W czasie grzybowej kuracji oczyszczającej należy pić dużo wody by ułatwić pozbywanie się toksyn.
Osobiście polecam dodawać nieco kombuchy do wody i wypijać dziennie jako zdrowy i orzeźwiający napój. Zużywane ilości pozwolą z pewnością dostosować hodowlę tak by mieć nieustannie świeży napój i zarazem rozmnożyć grzybka dla znajomych. Warto także czasem doprowadzić do powstania octu, który poza zastosowaniami spożywczymi może być użyty do dezynfekcji oraz jako tonik kosmetyczny.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źrodło: up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?
Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]
wrz
Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha
Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]
kwi
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie
Zielona aromatyzowana herbata Sakura
Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]
kwi
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Kolory palenia kawy. Kolorymetr
Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej[...]
mar
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim
Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]
sie