Przeciętny konsument kawy, dopóki ziarna nie wykraczają poza skalę normy, nie przykłada uwagi do jej koloru. Jednak to właśnie kolor jest jednym z podstawowych atrybutów mówiących palaczom kawy, czy dobrze wykonali swoją pracę.
O tym jak ważny jest kolor w świecie kawy, niech świadczy fakt, że już na etapie plantacji QGrader odnotowuje barwę pestki owocu kawowca, która w zależności od wybranej metody obróbki ziarna, może przybrać kolor od brązowego, przez żółty i zielony, aż do niebieskiego. Na tym etapie zwraca się uwagę na pestki wyróżniające się barwą, gdyż może to świadczyć o niskiej jakości, zawartości owoców niedojrzałych lub defektach ziarna. Docenia się tutaj równy, jednolity kolor.
Gdy zielona kawa dociera do palarni, roaster również przygląda się ziarnu, gdyż zmiany w jego wyglądzie mogą świadczyć o starzeniu się lub wpływie czynników zewnętrznych na jego wilgotność.
Kawa wypalona – style palenia kawy
Poruszając temat koloru wypalonej kawy, wydaje się koniecznym zahaczenie o zagadnienie, które się z nim łączy, czyli o style palenia kawy. Ze względu na różnice oczekiwań i doświadczeń podczas picia kawy, próżno szukać jednego idealnego stylu, spełniającego oczekiwania wszystkich. Znajdziemy więc style:
- Light, cinnamon – w których wydobywa się naturalny, owocowy smak kawy.
- Medium, high, city – w których poszukuje się balansu pomiędzy kwasowością i smakiem wynikającym z procesu palenia kawy.
- Full city, french, italian – w których chodzi o podbicie goryczy i uzyskanie dymnego smaku kawy.
Czym jest kolorymetr i jak działa?
W temacie koloru istnieje też świat mikro. Na tym etapie, do analizy koloru kawy czułość ludzkiego oka nie wystarczy, ponieważ łatwo ulega ono złudzeniu przy różnicach w oświetleniu lub obecności innych kolorów w bliskim otoczeniu badanej próbki. Narzędziem przychodzącym z pomocą jest kolorymetr, czyli urządzenie służące do pomiaru koloru. To właśnie dzięki kolorymetrowi, jesteśmy w stanie precyzyjnie odtwarzać sprawdzony wcześniej profil kawy, nawet przy zmieniających się warunkach otoczenia. “Cyfrowe oko” roastera pomaga uzyskać założony smak kawy i pozwala na osiągnięcie powtarzalności w produkcji.
Autorem tekstu jest Adam Laska (właściciel marki KAFAR palarniakafar.pl)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Herbata Ilex Guayusa, jak parzyć, właściwości
Guayusa – działanie, właściwości, jak parzyć napar z Ilex Guayusa Guayusa (Ilex guayusa), znana też[...]
wrz
Jaką liściastą herbatę wybrać? Polecane najsmaczniejsze herbaty – ranking
Bardzo często pytacie nas: jaką herbatę na wagę kupić na początek, która będzie najlepsza? Przygotowaliśmy[...]
maj
Czy można parzyć zieloną herbatę wrzątkiem? Szybka herbata na zimno w 30 sekund
Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]
lip
Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty
Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]
mar
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush
Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]
lip
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie