Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Huang Da Cha
I tak po raz kolejny nieco o żółtej herbacie, a konkretnie o Huang Da Cha. Już na samym wstępie wątpliwość, czy jest to nazwa herbaty, czy nazwa podgrupy herbat? Niestety, w sklepie w którym zakupiłam swoją żółtą herbatę jedyną informacją było, że jest to Huang Da Cha. Rozglądając się po internecie zauważyłam, że wiele sklepów oferuje żółtą herbatę o tej właśnie nazwie. Z drugiej strony jest też kilka miejsc które uściślają jej nazwę (na przykład Huoshan/ Wanxi Huang Da Cha). Niestety z racji ciągle niewielkiej popularności żółtych herbat, sprawa nie jest prosta. A ja pozostanę przy tym, że moja herbata nazywa się Huang Da Cha.

Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką łodyżek. Wiele ze sklepów opisując tę herbatę mówi o tym, że jest ona przygotowywana według starej buddyjskiej receptury. Czy jest to informacja prawdziwa, nie wiem, ponieważ nie udało mi się dotrzeć do jakiegoś pewniejszego źródła. Najprawdopodobniej jednak znana jest ona od kilkuset lat i produkowana w Huoshan, Jinzai, Lu’an oraz Shaoguan, Zhaoqing i Zhanjiang. Wielu sprzedawców również określa ją jako eliksir życia.
Jak się parzy herbatę żółta Huang Da Cha?
Według zaleceń sklepowych parzymy ją tak jak żółte herbaty: czyli wodą w temperaturze około 80 stopni w czasie około 3 minut. Jednak spotkać także można odmienne porady dotyczące jej zaparzania- temperatura wody w przedziale od 70 do 100 stopni i czasy parzenia od 20 sekund na pierwsze po 4 minuty przy trzecim lub czwartym. Obok standardowej metody, warto poeksperymentować.
Muszę przyznać, że przy pierwszym parzeniu, w zalecanych 3 minutach herbata wydała mi się bardzo chaotyczna, gorzka i w zasadzie mi nie smakowała. Gdy spróbowałam parzenia w gaiwanie, zaczynając od 1 minuty, z każdym parzeniem smak wyraźnie się zmieniał i w niczym nie przypominał tego z parzenia 3 minutowego. I to właśnie podczas sprawdzania różnych czasów parzenia odkryłam dlaczego Huang Da Cha nazywana jest kawą wśród herbat.

Skąd się wzięła ta kawa, czyli jak smakuje herbata żółta Huang Da Cha?
Otóż pierwsze parzenie miało bardzo orzechowo-kakaowo-kawowy aromat. Nie spodziewałam się, że herbata może tak smakować. Z reguły mam problem z określeniem smaku, w tym jednak przypadku było to naprawdę oczywiste. Przy kolejnych parzeniach aromat ten jest coraz mniej wyczuwalny. Ostatnie parzenie, które przygotowałam, czyli trzecie chyba najbardziej przypominało mi poznane do tej pory herbaty.

Opisy żółtej herbaty pojawiły się już na Czajnikowym oraz na innych blogach i forach herbacianych. Ciekawiła mnie ta herbata, którą tak ciężko dostać w stacjonarnych sklepach (“Ludzie się nie znają, więc jej nie sprowadzamy, bo nikt jej nie kupuje” czy “Proszę Pani, to bardzo droga herbata, nikt tego nie kupi” to dość standardowe odpowiedzi słyszane po zapytaniu o żółtą herbatę). Dlatego gdy w końcu natknęłam się na nią w sklepie, postanowiłam zaryzykować, wiedząc z góry że nie kupuję herbaty rewelacyjnej pod względem jakościowym. I jaki tego efekt? Herbata mnie naprawdę zaskoczyła w pozytywnym słowa tego znaczeniu. Wydaje mi się, że dobrze jest jej spróbować, poeksperymentować z nią i nie przejmować się jeśli pierwsze parzenie nie wyjdzie. A jakie są Wasze doświadczenia z żółtą herbatą?
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce
Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]
mar
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku
Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]
sty
Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie
Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.
cze
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Najczęstsze pytania dotyczące kawy i odpowiedzi
Nie uważam, żeby Włosi mieli jakieś braki. Przedstawiłem Ci wyniki swoich doświadczeń w tym temacie[...]
maj
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis