Kawa Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol – wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej formy ziarna kawowego, która jest wynikiem jego samotnego rozwijania się w wiśni kawowca. Najczęściej spotykana forma owocu kawy posiada dwie pestki, zwrócone do siebie spłaszczoną stroną, jednak czasami dochodzi do anomalii i wykształca się wyłącznie jedno ziarno o kulistym, owalnym kształcie.
Stosunkowo niski procent całości zbioru mylnie sugeruje, że mamy do czynienia z czymś bardzo rzadkim, jednak biorąc pod uwagę, że dotyczy to całości wszystkich zbiorów na świecie, obecność peaberry jest zauważalna na rynku, a takie kawy ogólnodostępne dla przeciętnego klienta.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Kawa Peaberry i jej cechy
Zupełnie inny kształt i wielkość to nie jedyna różnica względem pozostałych ziaren z danego krzewu. Kolejną cechą powodującą konieczność odseparowania peaberry jest jego większa gęstość. Pozostawienie tak bardzo różniącego się materiału stanowiłoby nie lada wyzwanie podczas procesu palenia i powodowało bardzo nierówny stopień uprażenia ziarna. Właśnie dlatego z najlepszej jakości kaw usuwa się peaberry i sprzedaje osobno. Ta dodatkowa selekcja wpływa na wyższą cenę ziarna perłowego, co nie zawsze wiąże się z wyższą jakością produktu.
Przyczyna powstawania peaberry wciąż stanowi zagadkę i popycha do kolejnych badań w celu odnalezienia odpowiedzi. Poszukiwanie sposobu na zmniejszenie ilości ziarna perłowego w plonie leży również w kręgu zainteresowań plantatorów, dla których równe i jednolite ziarno stanowi gwarancję wyższej ceny worka kawy. Peaberry najczęściej rozwija się na czubkach gałęzi krzewu, stąd powszechnie uważa się, że na jego powstawanie wpływa większa ekspozycja kwiatów na warunki pogodowe i dłuższa droga transportu składników odżywczych.

Szeroko dyskutowaną kwestią jest wpływ anomalii na skład ziarna, gdyż pojedyncza pestka może chłonąć pełnię składników dzielonych normalnie na dwie. Ziarnom perłowym przypisuje się bardziej pełny i słodki smak oraz wyższą zawartość kofeiny. Leży to jednak w sferze domysłów i niepopartych badaniami legend, ze względu na trudność dostępu do czystej próbki peaberry w kontekście zwykłego ziarna z tego samego zbioru. Ponieważ ziarno perłowe to zaledwie kilka procent plonu, worek takiej kawy jest najczęściej mieszaniną kaw różnego pochodzenia, co nie pozwala na jednoznaczną odpowiedź. Brak badań podejmujących temat zawartości kofeiny w peaberry, nie daje nam odpowiedzi również w tym zakresie, jednak wyniki testów traktujących ten temat pobocznie sugerują, że teoria wyższej zawartości kofeiny jest bardzo prawdopodobna.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]
Herbata z odchodów robaków – czym jest chong shi cha?
Chong shi cha – chińska herbata z odchodów robaków Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane[...]
wrz
Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie
Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]
cze
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis