ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kiedy usłyszysz słowo KAWA, najpewniej natychmiast przed oczami stanie ci obraz brązowych wypalonych ziaren. Jednak historia spożywania tej rośliny niesie za sobą różne przepisy: od zjadania całych owoców z dodatkiem słoniny czy picie kompotu z gotowanych wiśni kawowca do sięgania po liście w celu przyrządzenia naparu.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie zdziwi obecność tej pozycji w karcie menu. Mowa tu o Sumatrze, Południowym Sudanie, a przede wszystkim o Etiopii, gdzie ten napar nazywa się KUTI (quti) i jest spożywany przez mieszkańców od niepamiętnych lat. Zebrane liście suszy się na słońcu, następnie podpraża na patelniach, by ostatecznie zaparzyć je tak jak herbatę.

Smak herbaty z liści kawowca

Smak takiego naparu jest przyjemnie roślinny, świeży, z nutą prażenia. Najczęściej porównuje się go do zielonej herbaty, choć raczej tej chińskiej. Zapach suszu również kojarzy się z aromatem liści herbaty – jest głęboki i słodki. Napar z liści nie jest pozbawiony również kofeiny, choć w stosunku do herbaty czy konwencjonalnie przyrządzonej kawy, ma jej znikome ilości.

Działanie liści kawowca

Liście kawowca zostały skrupulatnie przeanalizowane przez naukowców Królewskich Ogrodów Botanicznych w Kew (Londyn). Badania wykazały obecność cennych dla zdrowia składników. Niewątpliwie największym atutem spożywania Kuti jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, szacowana na dwa razy większą niż w zielonej herbacie. Wszystko za sprawą obecności w liściach mangiferyny – polifenolu o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nie jest to jednak jedyna zaleta obecności tego składnika. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz poprawę pamięci.

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Czy kuti zdobędzie w najbliższych latach większą popularność na świecie?

Jest to raczej wątpliwe. Jego największym oponentem jest nieporównywalnie większa popularność pestek owoców kawowca. Gdyby plantatorzy chcieli pogodzić oba produkty i rozpoczęli zbieranie z krzewów również liści, osłabialiby roślinę, co doprowadziłoby do zmniejszenia plonów, które stanowią główny dochód plantacji.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady

Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Herbata w Anglii. Angielska herbata

Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Yerba Mate FAQ: pytania i odpowiedzi

Jakie są zalety picia Yerba Mate? Wzmocnienie układu odpornościowego, redukcja zmęczenia, obniżenie ciśnienia krwi, odmładzanie,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.