Przepis na Aeropress:
- 17g kawy – drobinki wielkości drobnego cukru,
- 220g wody – 90 stopni Celsjusza,
- 1:30 – czas.
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu?
- Wygrzej urządzenie.
- Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą wodą i zakręć na cylindrze.
- Połóż cylinder na naczyniu o pojemności min. 250 ml i wsyp zmieloną kawę.
- Wlej do cylindra 220 ml wody, starając się dokładnie rozmieszać kawę strumieniem, a następnie zamieszaj napar 3 razy.
- Delikatnie włóż tłok i pociągnij do góry, żeby zahamować kapanie kawy przez filtr.
- Po 50 sekundach od zalania kawy zamieszaj ponownie i rozpocznij przeciskanie.
- Postaraj się zakończyć przeciskanie w 1:30′
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy w aeropressie
- Nieodpowiednie zmieszanie kawy na starcie. Podczas zalewania kawy w aeropressie trzeba zawsze sprawdzić czy cała kawa w nim umieszczona ma kontakt z wodą, a jeżeli nie – intensywnie zamieszać.
- Niedokładnie zakręcone sitko w aeropressie może spowodować, że kawa będzie przedostawać się do naparu – dając pylasty smak.
- Nieprecyzyjnie umieszczony papierowy filtr skutkuje przedostawaniem się drobinek kawy do naparu.
- W metodzie odwróconej należy pamiętać, aby zamieszać wodę z kawą, żeby nie pozostała przyklejona do gumy w środku aeropressu.
- Pamiętaj, żeby nie wieszać się na tłoku. Wystarczy stanowczo, ale powoli naciskać na aeropress, aby uzyskać najlepszą kawę.
Wiele lat temu rozpocząłem poszukiwania idealnego urządzenia do parzenia kawy. Zaczynałem jak większość kawowych pasjonatów od pierwszej kawiarki, którą dostałem w prezencie od bliskiej osoby. Fascynował mnie etap przygotowania naparu, rozkręcanie i składanie urządzenia oraz intensywne doznania podczas picia kawy. Nadszedł jednak moment, w którym poczułem, że mój horyzont jest mocno ograniczony, a ja sam potrzebuję większej kontroli i wpływu na proces parzenia swojej codziennej filiżanki kawy. W tym akcesorium zabrakło mi możliwości mieszania, decydowania o temperaturze i czasie ekstrakcji… Postanowiłem poszukać czegoś nowego.

Kiedy zaparzyłem swoją pierwszą kawę przelewową w V60, dziarsko machając czajnikiem o długiej smukłej szyjce wylewki, wiedziałem, że doświadczam kolejnego etapu wtajemniczenia w świadome parzenie kawy. Oto zalewam kawę! Władam temperaturą, siłą strumienia wody i stopniem zmielenia kawy… lub czasem. Pomimo tego, że ta technika pozwalała mi na dużo swobody i decyzyjności, zależność czasu do stopnia zmielenia i stopnia zmielenia do czasu nie dawała mi spokoju.
W końcu przyszedł czas na Aeropress i po raz pierwszy poczułem jak przytłacza mnie nadmiar wolności. Czas, temperatura, dynamiczne zaparzenie lub statyczne, stopień zmielenia a dodatkowo ciśnienie wytwarzane przez naciskanie tłoka, wszystko to podlega mojej decyzji… Minęły kolejne lata, na rynku pojawiło się mnóstwo nowych gadżetów do parzenia kawy, a ja w dalszym ciągu parzę kawę w swoim pierwszym Aeropressie. Zdarzają się również głosy krytyki względem tego urządzenia, że plastikowy, że za mały i zrobi na raz tylko jedną kawę. Dla mnie to jednak cena wolności i możliwości jakie przyniósł Aeropress wraz z pojawieniem się na rynku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Clipper Zielona Herbata, Opinie
Niestety ładne opakowanie i certyfikaty pozostają największymi, a właściwie jedynymi pozytywami tej herbaty. Smak wręcz[...]
lip
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade
Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]
maj
Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?
Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]
4 Comments
lut
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem
Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]
maj
Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty
Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]
wrz