Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie małego palca w czasie unoszenia filiżanki do ust.
W domowym zaciszu każdy robi jak chce, ale warto pracować samemu nad swoimi przyzwyczajeniami. Przecież nieraz zdarza nam znaleźć się w towarzystwie, gdzie dobre maniery są doceniane. I nawet na taką błahostkę, jak mały palec, zwraca się uwagę.

Skąd wziął się zwyczaj picia herbaty z wyprostowanym palcem?
Zacznijmy jednak od początku i cofnijmy się do czasów, kiedy pojawiła się moda na prostowanie małego palca. Wiedzieć trzeba, że początkowo w Anglii, kolebce etykiety i dobrych manier, a zarazem kraju, gdzie herbata zyskała miano narodowego napoju, nie pijało się z filiżanek. Wraz z herbatą na kontynent europejski, przywędrowały chińskie utensylia herbaciane. W tym: czarki. Należało zatem ułożyć zasady picia z małej miseczki. Uważało się, że całej dłoni do picia używają jedynie osoby, którym brak ogłady. Kulturalni i obyci używają natomiast kciuka i trzech palców.
Jak elegancko pić z czarki?
Należy umieścić kciuk na czarce w pozycji godziny szóstej, natomiast palce: wskazujący, środkowy i serdeczny mają objąć czarkę i znaleźć się na pozycji godziny dwunastej. W ten sposób należało czarkę podnosić do ust i pić. Mały palec natomiast prostowało się dla zachowania równowagi naczynia. Było to w całkowicie taktowne i uzasadnione. vcc
Wiele osób uważa, że uszko u czarki wyrosło właśnie wtedy, gdy delikatna chińska porcelana dotarła do Europy i okazała się zbyt cienka dla szacownych dam. Aby herbata nie parzyła palców, zaordynowano dodanie uszka podobnego do tych jakie są w dzbankach i czajniczkach. Są jednak dowody na to, że uszka robili u swych naczyń już Chińczycy na długo przed dotarciem herbaty do Europy. Prawda jak zawsze leży pośrodku. Chińczycy rzeczywiście byli pierwsi z wynalazkiem filiżanki, lecz Europejczycy wprowadzili je do użycia zupełnie niezależnie od chińskich ceramików, znając z Chin jedynie czarki.
Co w takim wypadku stało się z małym palcem? Wciąż był prostowany, mimo że nie musiał już pomagać w utrzymaniu równowagi. Teraz chwytało się filiżankę za uszko kciukiem i trzema palcami tak jak wcześniej chwytało się czarkę, ale uszko filiżanki znajdowało się z boku na godzinie trzeciej, co za tym idzie wyprostowanie małego palca zupełnie nie poprawiało komfortu picia.

Filiżanki często mają jednak za małe uszko aby udało się położyć na nim wszystkie pięć palców, co za tym idzie mały palec, który się nie mieścił na uszku, prostowano odruchowo i z przyzwyczajenia.
Czy należy prostować palec podczas picia z filiżanki?
Przejdźmy jednak do sedna. Co mówią zasady etykiety na temat małego palca? Zdania na ten temat są podzielone, ale dobre maniery dopuszczają tylko jedną możliwość. Nie należy prostować małego palca. Jest to uznawane za nietakt, chyba że pijemy z naczynia niemającego uszka. Pamiętajcie także o tym, że pod żadnym pozorem nie należy wkładać palców w uszko. Taki sposób trzymania zarezerwowany jest dla kubków i jeszcze mniej eleganckich naczyń.
Teraz już wiecie, jak się elegancko zachować na herbacianym przyjęciu w wyższych sferach. Nie bądźcie jednak surowi dla swoich znajomych prostujących mały palec podczas picia. W Polsce niespecjalnie przestrzega się tych zasad na co dzień.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przystanek Śniadanie Katowice
13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]
kwi
Tea Brewers Cup 2016 TBC2016 Kraków, Horeca. Wyniki, zdjęcia
18 listopada odbyła się 3 edycja pierwszych w Polsce Mistrzostw w Parzeniu Herbaty Tea Brewers[...]
lis
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?
Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]
sie
Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]
sie
Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru
“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]
mar
Jak zrobić najlepszy kompot na święta? Przepis na kompot z herbatą
Wielu z nas jednak nie ma pojęcia, że to tej grupie etnicznej zawdzięczamy wigilijny kompot.[...]
gru
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie