ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista i niesmaczna? Niby robicie wszystko zgodnie z przepisem na opakowaniu a herbata dalej nie spełnia oczekiwań?

Jak parzyć herbatę?

Wiele opakowań z herbatą nie podaje informacji w jakiej objętości wody powinniśmy parzyć naszą torebkę, a obsługa herbaciarni nie zawsze jest precyzyjna i pewna w tej kwestii. Co wtedy zrobić?

W większości przypadków bez względu na to, czy parzymy herbatę ekspresową czy liściastą, żeby otrzymać poprawny herbaciany napar należy stosować się do prostej zasady: 1 łyżeczka herbaty (1 torebka) na 120-150 ml wody.

Jest to klasyczna proporcja, która powinna sprawdzić się w 90% parzonych przez Was herbat. Parzenie jednej torebki lub 1 łyżeczki w 250 ml a nawet 300 ml (kubek, duża szklanka) spowoduje, że napar będzie bardzo słaby i wodnisty.

Jeśli efekty nadal Was nie satysfakcjonują może okazać się, że po prostu zakupiliście słabej jakości herbatę. Można poeksperymentować, ale trudno wyciągnąć coś dobrego ze słabej herbaty. Niestety.

Powyższa proporcja nie dotyczy bardzo lekkiej herbaty, której niewielka ilość mieszcząca się na 1 łyżeczce waży czasem 1 gram. Dla takich herbat polecamy podwojenie dawki, to znaczy: 2 łyżeczki na 150 ml wody.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

T: Tip, oznaczenie jakości herbaty

T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]

Artystyczna herbata

Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]

Jeden komentarz do: “Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.