Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same zaś liście można przetwarzać na różne sposoby i w różnych stylach produkując herbatę senchę, lung ching itp.
Jeśli jednak pytamy o rodzaje herbat, najczęściej chodzi nam o potocznie nazywane kolory herbaty, czyli czarną, zieloną, itd. Jest to określenie nieco mylne, ponieważ kolor herbaty, jej liści i naparu nie zawsze idzie w parze z „kolorem”, czyli jej nazwą.

Wszystkie rodzaje herbat
- Przede wszystkim mamy herbatę zieloną, czyli nieutlenioną o zielonych liściach i żółto-zielonym naparze.
- Kolejna to herbata czarna, czyli herbata utleniona, w Chinach nazywa się ją czerwoną lecz w kulturze zachodu funkcjonuje jako herbata czarna. Ma czarne liście i miedziano-brązowy napar w różnych odcieniach.
- Herbata niebieska lub turkusowa czyli oolong to herbata częściowo utleniana i ją można podzielić na dwa rodzaje. Zatem jest typowo chińska i tradycyjna wysokoutleniona zwana czarnym smokiem, czyli właśnie oologiem lub wulongiem o liściach skręconych i ciemno-brązowych oraz bursztynowym naparze, oraz herbata niżej oksydowana o liściach niemal zielonych poskręcanych w grudki, dających napar podobny do herbaty zielonej, lecz bardziej żółty.
- Następny kolor to herbata biała produkowana z młodych liści i pączków liściowych pokrytych srebrzysto-białym puszkiem, któremu zawdzięcza nazwę. Jej napar jest delikatnie żółty.
- Wśród herbat postfermentowanych jest herbata żółta, która poddawana jest procesowi zwanemu w języku polskim „żółknieniem”. Polega on na szczelnym zamykaniu i przyciskaniu rozgrzanych i wilgotnych liści. Ostatecznie mają one kolor ciemno-zielony z żółtymi akcentami, napar tej herbaty jest żółty.
- Najbardziej znaną herbatą postfermentowaną jest herbata Pu-Erh zwana u nas herbatą czerwoną, w Chinach zaś mówi się na nią „ciemna”. Ona również dzieli się na dwa rodzaje: surową oraz gotowaną. Surowa przeznaczona jest do sezonowania, choć może być pita od razu. Gotowana jest sztucznie postarzona, by pominąć wieloletnie leżakowanie. Obie bywają prasowane w tak zwane ciastka o różnych kształtach. Ta pierwsza ma sporo zieleni w liściach, a jej napar jest żółtawy, zaś gotowany Pu-Erh ma liście brązowe i napar ciemny, czasem przypominający kawę.
W ten sposób wymieniliśmy sześć kolorów herbaty. Dodaje się do tej listy także herbatę purpurową jako kolor siódmy. Produkowana jest ze specjalnej odmiany krzewów herbacianych mających czerwone liście niczym czerwona kapusta. Technicznie jest to herbata zielona, lecz wygląda jak czarna przez ciemny kolor liści.

Czy rooibos to herbata?
Poza tym błędnie do herbat zalicza się potocznie rooibosa, czyli czerwonokrzew afrykański o miedzianych, małych listkach oraz pochodzącą z Ameryki Południowej yerba mate o oliwkowych liściach i dużej ilości pyłu. Te nie są herbatami, ponieważ z herbatą nie są spokrewnione i błędem jest wymienianie ich jako rodzajów herbaty podobnie jak naparów z innych ziół oraz owoców.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty
Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]
kwi
Herbata Sticky Rice oolong
Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]
cze
Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie
Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]
cze
Assam, region w Indiach
Assam. Leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty[...]
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Yerba mate saborizada
Yerba mate saborizada to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do yerba mate[...]
Działanie odchudzające yerba mate. Najlepsza yerba mate na odchudzanie, właściwości
Przeprowadzono w ostatnich latach wiele badań laboratoryjnych na ten odchudzających właściwości yerba mate, ponieważ świat[...]
cze