ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko za sprawą naparów ale także dzięki jego popularności w kosmetyce. Kto nie pamięta z dzieciństwa mydła rumiankowego?

Właściwości zdrowotne rumianku

Stosujemy napar z rumianku w różnych codziennych sytuacjach. Najbardziej cenioną jego właściwością jest działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Możemy zatem nie tylko pić napar w przypadku podrażnienia i stanu zapalnego układu pokarmowego, w tym przy zgadze, ale również używać go zewnętrznie na podrażnioną skórę, płukać usta i przemywać oczy.

Rumianek doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych, ponieważ bogactwo zawartych w nim olejków eterycznych czyni z niego doskonałe zioło do inhalacji.

Jest jednak jeszcze jedna, bardzo ważna i coraz szerzej znana cecha rumianku. Mowa tutaj o jego zdolności do uśmierzania objawów alergii, także tak dokuczającej wielu z nas o tej porze roku alergii siennej.

Dzieje się tak za sprawą substancji zawartej w kwiatach rumianku, która jest dość rzadka w świecie roślin. Chamazulen to substancja o właściwościach przeciwalergicznych, to dzięki niej regularne picie naparu z rumianku może ograniczyć u nas występowanie uciążliwych objawów alergii. W badaniach wykazano spadek poziomu histaminy pod wpływem tej rośliny. Nie tylko może być w tym celu spożywany ale także stosowany jako okład na oczy gdzie koi zapalenie spojówek często towarzyszące katarowi siennemu. Pomaga także na zmiany skórne związane z alergią.

Herbata ziołowa Rumianek
Herbata ziołowa Rumianek

Co ciekawe u wielu osób może wystąpić reakcja alergiczna na rumianek mimo, że on sam jest przeciwalergiczny. W takiej sytuacji oczywiści nie należy go spożywać choć warto przyjrzeć się swoim objawom ponieważ bywa tak, że osoby reagujące alergią skórną na olejki eteryczne rumianku znajdujące się na przykład w kosmetykach, zupełnie nie są uczulone na spożywany napar.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja

16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]

Herbata z szafranem z Kuwejtu

Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]

Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie

Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.