Słowo sakura odnosi się w Japonii do słynnego wiśniowego drzewa oraz jego kwiatu, który jest symbolem tego kraju. Ozdobne wiśnie są ściśle związane z kulturą japońską. Popularne są w zdobnictwie, poezji i malarstwie. Wiosną, gdy rozpoczyna się sezon kwitnienia wiśni, organizuje się festyny i zabawy pod gołym niebem. A właściwie pod ukwieconymi koronami drzew. Festiwal kwitnących wiśni nazywa się w Japonii: hanami.
Nie dziwi zatem obecność sakury w herbacie. Co prawda znana jest w Japonii herbatka z kwiatów wiśni, ale dużo ważniejsze są liście sakury, które posiadają równie intensywny aromat, co kwiaty i owoce.
Produkcja herbaty Sakura
Zebrane i odpowiednio przetworzone liście sakury w formie kwaszonej lub solonej służą jako składnik w kuchni japońskiej. Używa się ich też do wyrobu słodyczy przeznaczonych do podania w czasie ceremonii herbacianej. Wreszcie przetworzone na wzór herbaty mogą być parzone i pite.

Mieszanka sakura nawiązuje do tego napoju. Skomponowana jest na bazie herbaty sencha, która sama ma japońskie korzenie i którą obecnie w swojej wersji produkują szeroko inne kraje, głównie chiny. W składzie znajdują się także płatki róż.
Parzenie herbaty Sakura
Parzenie herbaty sakura nie odbiega od parzenia innych mieszanek na bazie herbaty zielonej. Zastosować należy wodę o temperaturze 70-80 stopni i zaparzać 2 gramy herbaty na każde 100ml wody w czasie 2-3 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kwi
Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]
lut
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie
Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]
1 Comments
maj
Herbata w Iranie – tradycja picia, samowar, historia i uprawa
Herbata w Iranie – jak parzy się herbatę w samowarze i jaka jest jej historia?[...]
cze
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]
wrz
Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady
Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]
sie