Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a także herbata zielona są herbatami funkcyjnymi, dlatego warto pomyśleć o zabraniu ich ze sobą na trening.
Herbata rooibos dla sportowca. Nadawania!
Rooibos, czyli czerwonokrzew afrykański to prawdziwy przyjaciel każdego sportowa. Nie zawiera kofeiny, a za to jest bogatym źrodłem witaminy C, rutyny, żelaza łatwo przyswajalnego przez organizm, wapnia i potastu. A zawarte w nim substancje, wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia (serotoniny).

Rooibos nawadnia, dostarczając do organizmu mikroelementów i witamin, dlatego świetnie sprawdzi się jak zamiennik napoju izotonicznego. Mimo, że jest naturalnie słodki, można do niego dodać cukier w odpowiadającej nam ilości, żeby stał się też napojem bogatym w węglowodany proste. Rooibosa najlepiej parzyć świeżo zagotowaną wodą przez 6-8 minut. Pamiętajmy, że dłuższe parzenie nie wpłynie negatywnie na jego właściwości zdrowotne.
Yerba mate w trakcie treningu sportowego
Yerba mate, ostrokrzew paragwajski śmiało może zastąpić kawę i napoje energetyczne. Efektywniej pobudza, dlatego jest dużo zdrowszy. Yerba mate zyskuje coraz większą popularność przed treningami siłowymi. Wszyscy, którzy odstawili niezdrowe energetyki, chwalą Yerba mate za kofeinowego kopa, który nie powoduje niepokoju, rozdrażenia, w zamian dając pełny fokus.
Największą przewagą Yerba mate na innymi kofeinowymi napojami, jest sposób oddawania kofeiny przez liście ostrokrzewu. Kolejne parzenia Yerba mate są coraz łagodniejsze, a w naszym organizmie pozostaje stała podwyższona zawartość kofeiny. Tu nie ma miejsca na szybkie kofeinowe piki, które schodząc pozostawiają uczucie dużego zmęczenia.

Yerba mate obniża poziom cholesterolu, zawiera 15 amiokwasów, 24 witaminy (m.in. B1, B2, B3, B5, B9) i minerały (magnez, potas, wapń, sód, fosfor) oraz – jak herbata – jest bogata w przeciwutleniacze.
Dużą zaletą jest możliwość parzenia Yerba mate lodowatą wodą. Wystarczy zalać odpowiednią ilość suszu zimną wodą i pozostawić na kilkadziesiąt minut, a następnie przecedzić do bidonu. Śmiało można wzbogadzić nasz napój o: mleko, miód, zioła (np. orzeźwiającą miętę), sok z cytryny, czy inne soki z owoców.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
102 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę
Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]
wrz
Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa
Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]
lut
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko[...]
maj
Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]
gru
Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii
Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]
lip
Yerba mate despalada
Yerba Mate: Despalada. Oznaczenie rodzaju yerba mate często zamiennie stosowane z oznaczeniem sin palo. Jest[...]
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]